Stačí jedna nebo dvě večeře? Nebo radši žádná?

Problém je, že ohledně večeře se nedokážou shodnout ani odborníci a dietní poradci. Někteří vám budou tvrdit, že byste měli večeřet kolem páté hodiny večer – pak už nic nejíst. Jenže když chodíte spát třeba až kolem půlnoci, váš žaludek během večera nejspíš sám sebe pozře hlady. Jiní experti zase tvrdí, že máte večeřet zhruba dvě hodiny před ulehnutím. Jenže v našem případě půlnočního odchodu na lůžko by to značilo večeři v deset večer, což taky nezní moc logicky. Tak jak se s touto palčivou záležitostí nejlépe vypořádat?

Dvě večeře

Vzpomínáte si na dětské tábory, kdy po večeři často následovala ještě druhá večeře? A přesně to je ideální postup. Dopřejte si klasickou večeři kolem páté či šesté hodiny večer (záleží samozřejmě na vašich časových možnostech, příchodu z práce a tak podobně). Měla by obsahovat zejména bílkoviny, ale neopomíjejte ani trošku komplexních sacharidů a vlákninu.

A pak, třeba ty dvě hodiny před spaním, si dejte ještě druhou, malou večeři. Třeba jen bílý jogurt či tvaroh s oříšky. Nebo kousek ovoce či zeleniny. Něco zdravého a hlavně lehkého, ať si zbytečně nezatížíte trávení, protože pak by se vám v noci špatně spalo. Ale nenechte žaludek zbytečně trpět hlady až do rána.

Zdravé mlsání

Někdo si dá klasickou večeři a druhou už nemá, ale večerní chuť na něco dobrého řeší tak, že si dopřeje nějaké pochutiny. Ale určitě nesahejte po sáčku s chipsy ani čokoládě, to vám zhubnout rozhodně nepomůže. Ideální jsou v tomto případě oříšky či různé druhy semen. Dejte si ideálně jen jednu hrst, která vás dokáže zasytit a tělu dodá všechny možné potřebné látky a živiny. Úplně nejlepší je různé druhy ořechů a semen střídat či si je smíchat do jedné směsice. Anebo si nakrájejte různé druhy ovoce a dopřejte si ještě zdravější mlsání.