Jarní detox tentokrát zvolte takový, abyste zbytečně nehladověli

Spoustu lidí se rozhodne pro to, co se dá udělat nejsnáze - držet hladovku. Vždyť při detoxu jde přece o to odlehčit svému organismu a nechat střeva odpočinout, takže když dva dny nebudete jíst a budete pít jen kohoutkovou vodu či bylinné čaje, bude to úplně ideální. Nebo ne? Právě o délce hladovky i jejím efektu se vědci přou. Někdo je větším příznivcem hladovky a jiný zase jejím odpůrcem. Problém ale tkví zejména v tom, že ne každý delší dobu opravdu vydrží – cíleně nejíst po dobu dvou dnů je velmi složité a většinou to skončí rychlým vyjedením lednice. Přitom na to můžete jít i mírněji a chytřeji.

Vláknina, zelenina, ovoce

Detox ještě nemusí znamenat, že týden jíte a pijete na pohled i chuť odporné věci a nutíte se k tomu den za dnem víc. Pak není divu, že se nemůžete dočkat konce, až se konečně pořádně nacpete. Takhle ne! Detox je očistou a organismus můžete pročistit i při relativně běžném stravování, jen prostě na týden či dva striktně změňte svůj jídelníček.

Důležitý je zejména zvýšený příjem vlákniny, která má schopnost vázat na sebe toxické látky v organismu a lépe je vylučovat. Uleví trávicímu systému a srovná váš metabolismus. Přitom jejího zvýšeného příjmu můžete dosáhnout přirozenou cestou, zejména zvýšenou konzumací syrové zeleniny a ovoce se slupkou (např. jablek).

Správné tekutiny

Očistě organismu pomohou i správné tekutiny. Pitný režim je důležitý, takže dva litry tekutin jsou minimum, přičemž základem je čistá voda (může být s přidaným citronem pro lepší chuť). Kromě toho pijte i zelený čaj, který nejen pomáhá pročistit organismus a hubnout, ale má i antioxidační účinky, a tedy likviduje toxiny v našem těle.

A i když to není zrovna pití, tak dejte při přípravě pokrmů přednost olivovému oleji před jinými. Kvalitní panenský olivový olej je velmi zdravý a dá se přidávat i do zeleninových salátů.