Svá játra si chraňte, pomůžete jim i správným detoxem

Kdo třicet let kouří čtyřicet cigaret denně, má po té době plíce neskutečně zanesené. I když přestane ze dne na den kouřit, už se mu nikdy úplně nevyčistí. Kdo zase denně vypije láhev tvrdého alkoholu, ten si velmi brzy nenávratně zničí játra. Ovšem právě játra jsou orgánem, kterému můžeme správnou životosprávou zase pomoci. Ve chvíli, kdy už máte cirhózu jater, je na nápravu dost pozdě – ale dokud jste nedošli do tohoto stavu, máte ještě šanci jim pomoci a sobě ulevit od trápení.

Špatná strava

I když žijeme v přesvědčení, že játra si ničíme zejména alkoholem, tak mnohem víc jim ubližujeme, když jíme nezdravě. Nesprávná strava plná ztužených tuků, cukrů, sladkostí a soli na ně má obrovský vliv. Dochází k jejich ztučnění a menší funkčnosti. Čím déle přitom v tomto stylu života pokračujeme, tím je stav našich jater horší a horší. Žlučníkové záchvaty jsou tak to nejmenší, co vás může potkat. Pokud játra špatně fungují, může se u vás objevit třeba i cukrovka, protože cukr nestačí být dostatečně rychle zpracováván. A celkově je kvůli špatně fungujícím játrům narušen váš metabolismus, což má různé projevy, ale téměř vždy nepříjemné.

Zlepšení životosprávy

Pakliže máte pocit, že se problémy s játry týkají i vás, případně to máte i lékařsky potvrzené, není ještě pozdě něco s tím udělat. Játra mají značnou schopnost regenerace, jen jim k tomu musíte dopřát nejen čas, ale i vhodné „prostředí“. Což znamená zcela změnit svůj jídelníček, jíst mnohem zdravěji a zejména si odepřít veškerý alkohol.

Pokud chcete metabolismu zpočátku pomoci „nastartovat se“, můžete začít nějakou detoxikační kúrou, která játrům zcela uleví a může začít proces jejich „léčení“. Není stoprocentní, že se vám podaří dovést je do původního skvělého stavu, ale rozhodně už jim nebudete víc ubližovat, vaše zdravotní problémy se přestanou stupňovat a bude vám lépe a lehčeji. A navíc jistě zhubnete, což prospěje tělu jako celku.