Ani na jaře se vám nemusí vyhnout nachlazení. Jak na něj?

Největším problémem je takzvané přecházení nemocí. Chřipku přechodíte jen těžko, ta vás donutí ležet a léčit se. Ale rýma, kašel, bolest v krku – to jsou tak běžné situace, že už je mnoho z nás moc neřeší, dál chodíme do práce, normálně fungujeme a jen čekáme, až zdravotní obtíže ustanou. Ničím je často ani nezmírňujeme a neléčíme, protože nám to přijde zbytečné. Natož abychom s rýmou ulehli třeba na tři dny do postele. Jenže i obyčejná viróza se může lehce zvrtnout a neřešení zdravotních problémů může zvyšovat riziko zánětu plic nebo srdce. Takže se nevyplatí přecházet jakoukoliv nemoc, všechny se dají léčit.

Správné léky

S běžným nachlazením se většinou k lékaři nechodí, neschopenku nechceme a dál chodíme do školy nebo do práce. Což ale neznamená, že bychom měli rezignovat na léky. Všechny zdravotní obtíže se dají zmírňovat a průběh nemoci zrychlovat, takže můžeme být fit dřív a může nám být lépe.

Stačí zajít do lékárny a požádat o přípravky, které nám pomohou zmírnit související obtíže. Například s ucpaným nosem pomohou speciální spreje, které zmírní otoky sliznic v nose a umožní nám snadněji se vysmrkat i dýchat. Jejich jediným rizikem je, že bychom je neměli používat déle než týden, protože sliznice pak příliš vysušují a my máme potřebu používat je znovu a znovu. V tom případě je lepší proplachovat nos mořskou vodou.

Něco na kašel

Někdo má pocit, že normální kašel není nutné léčit, protože časem přejde sám. Což je ale omyl, protože se z něj snadno může stát chronický. Lékař vám doporučí léky, kapky či sirup, které přesně zacílí na váš typ kašle a uleví vám. Pokud jdete do lékárny na vlastní pěst, nejdříve si ujasněte, jaký typ kašle máte, jestli suchý a dráždivý, nebo jestli už se vám daří dobře odkašlávat. Pokud budete užívat přípravek na jiný typ kašle, tak vám nejen nepomůže, ale i kašel prodlouží a zhorší.

Podceňovat se nevyplatí ani bolest v krku, která se zpravidla objevuje jako první příznak přicházející nemoci. Existuje několik druhů pastilek na cucání, jsou i druhy určené speciálně pro děti. Nejen, že vám uleví, ale mohou pomoci zmírnit i následné onemocnění.