Zdravé opalování není jen o používání krému s vysokým ochranným faktorem

Horké dny už jsou definitivně tady a slunce na nás pálí v plné síle. Někdy je to úmorné a raději se schováváme do chládku. Ale leckdy zatoužíme po lenošení pod žhavými paprsky a sníme o nádherně opálené pokožce. Jak na to, aby vám slunce nijak neublížilo?

Slunce umí hodně potrápit. Nejen, že nám při dlouhodobém pobytu pod jeho paprsky hrozí úpal či úžeh, ale škodlivé je pro nás hlavně neviditelné záření, které směrem k Zemi Slunce vysílá. Právě to totiž může způsobit rakovinu kůže a další nepříjemné a i nebezpečné potíže. Dá se proti němu účinně bránit například pomocí opalovacích krémů s vysokým UV faktorem, které je třeba nanášet na tělo pravidelně a s dostatečným předstihem, ještě než vyrazíte ven. Ale k bezpečnému pobytu a slunci to přesto nemusí stačit.

Čtěte také: Alergie na slunce i alergie na opalovací krém vám mohou znepříjemnit slunění

Faktor neznamená automaticky ochranu

Pro naše tělo je škodlivé zejména takzvané UVB záření. To lze částečně „odstínit“ díky používání krémů na opalování. Leckdo si myslí, že použitím krémů s vysokým deklarovaným UV faktorem je pokožka dokonale chráněna. Ale není to pravda. Jde o to, že čím vyšší faktor použijete, tím déle na slunci můžete zůstat, aniž byste se spálili. Takže UV faktor 10 působí jen v řádu minut, zatímco „padesátka“ vás ochrání v řádech desítek minut. Tyto krémy pohlcují i škodlivé UV záření, ale ne stoprocentně. Úspěšnost ochrany se pohybuje zhruba mezi 90 a 95 procenty. I přes používání drahých krémů jste vystaveni nebezpečným paprskům, které mohou způsobovat již zmiňovaný vznik melanomů.

Jak se opalovat a minimalizovat riziko

Podle odborníků je samozřejmě nejlepší ochranou nevystavovat holou kůži slunečním paprskům – a když, tak jen na nezbytně nutnou dobu. Pokud se chcete přesto opálit, použijte krém s vysokým UV faktorem, který na celé tělo naneste zhruba půl hodiny před tím, než vylezete na sluníčko. Namažte se i tam, kde budete oblečení, protože oděv UV paprsky nepohlcuje, jen chrání před spálením.

Mazání pravidelně opakujte, a to i když se jdete koupat (vhodný je voděodolný opalovací krém). Posléze použijte speciální krém po opalování. A v průběhu pobytu na slunci dodržujte pitný režim – nejlepší je klasická voda. Pokud chcete své kůži prospět ještě víc, nepomínejte ve své stravě mít i dostatek vitaminu C a E.

Čtěte také: Pozor na kosmetiku na opalování, může škodit