Ekzém, alergie, akné - znáte jejich příčinu?

Kůže může být podrážděna mnoha způsoby. A nejde jen o vnější faktory, jako je například poškrábání, špatný prací prášek, zapaření a tak dále. Leckomu se vyrážka udělá v reakci na nějaké jídlo či nápoj, jde o alergickou reakci. Ale někteří lidé po příčinách marně pátrají a jsou si téměř jistí, že neudělali nic špatně, že své kůži žádným způsobem cíleně ani omylem neublížili. Tak proč se jim pořád objevuje ta nepříjemná vyrážka, skvrny a další nehezké kožní nemoci?

Kůže odráží život

Když si prohlédnete nahé tělo starého člověka, často právě z jeho kůže dokážete vyčíst, jaký byl jeho život. Někdo má tělo dokonalé ještě ve stáří, jiný zase plné jizev. Kůže často vypráví mnoho příběhů, a pokud o ni řádně nepečujeme, stárne rychleji než je nám milé. Může být plná vrásek, strií, celulitidy, hrbolků. To, co jí v průběhu svého života provedeme, už nikdy nezměníme. Proto není na škodu pečovat o ni už od mládí, hydratovat ji, ale i léčit, pokud ji něco trápí. Nemoci kůže totiž nejsou navěky a není nutné je zakrývat a stydět se za ně. Dají se většinou léčit – proto přece existují dermatologové.

Pozor na stravu

To, že máte na nějakou potravinu alergii, která se projeví právě zarudnutím kůže či vyrážkou, můžete zjistit kdykoliv během života. Pokud jste rozumní, budete se dané potravině příště už vyhýbat. Ale pokud to ignorujete, tak dlouhodobé působení alergenů může kůži nenávratně narušit a vyrážky se stanou chronickými.

Stejně tak si dávejte pozor i na to, jak vypadá váš jídelníček a jestli je v něm něco pro kůži prospěšného. Pokud jíte nezdravě, tloustnete a nehýbete se, je to pro kůži velký nápor. I když ho vydrží, může se to projevit různými kožními problémy. A léčba je v tomto případě jediná – razantní změna životního stylu.