Nejvyšší čas začít běhat je právě teď, na jaře

Zarytí běžci běhají za každého počasí, v každém ročním období. Nezastaví je déšť ani mráz, ale ani vysoké teploty. Těm, kdo s běháním teprve začínají, se ale takové extrémy mnohdy příliš nezamlouvají – když už si chtějí jít zaběhat, tak k tomu musí být i vhodné počasí, aby se cítili komfortně. Takže pro začátečníky je nejlepším časem právě jaro. Ještě není příliš horko, ale už není mráz. Dny se prodlužují, takže není takový problém běhat brzy ráno ani později večer. A než se přiblíží léto, tak se dostanete aspoň trochu do kondice, objevíte své běhací rituály a i během letního období si můžete užívat pohybu a objevovat okolí pomocí běhání.

Začněte poučeně

Mohlo by se zdát, že začít běhat není nic těžkého. Běhají přece už i malé děti, tak jaký je problém nazout prošlapané tenisky a vyrazit do přírody nebo třeba do města? Na první pohled žádný. Ale takoví nepoučení nadšenci většinou s běháním brzy skončí, protože jím svému tělu víc ubližují než prospívají. Chce to si pro začátek něco málo o běhu nastudovat, zjistit si něco o správné technice a hlavně pořídit si vhodné běžecké boty, ale i běžecké oblečení. Jen díky tomu se budete cítit pohodlně, běh bude mít na vaše tělo pozitivní vliv a vy budete mít jistotu, že si jím neubližujete.

Co vám hrozí?

Pokud máte pocit, že vás jen zbytečně strašíme, jste na omylu. Lékaři i fyzioterapeuti se o tom přesvědčili už nespočetněkrát, když léčili lidi, kteří se rozhodli běhat a nic o správném stylu běhání nevěděli. Takovým neznalcům hrozí totiž nejen natažené či natržené svaly, ale v nekvalitní obuvi či při běhu po tvrdém podloží dochází k takovým otřesům, že může dojít i k poraněním kloubů na nohou či k poranění páteře.

Přitom není tak těžké naučit se správně běhat. K základům patří správné držení těla, správné dýchání či protažení se před vyběhnutím. A hlavně se nepřepínat od samotného začátku, trasu prodlužovat pozvolna a nesnažit se na první pokus uběhnout maraton. Můžete také zkombinovat běh s jógou a lépe tak protáhnout svaly.

Když se totiž budete přepínat a všechno vás bude bolet, nestane se pro vás běh radostnou aktivitou, ale spíš prokletím.