Běhání kombinujte s jógou, snížíte riziko zranění a běh si lépe užijete

Výhody běžecké jógy

Mějte na paměti, že existuje mnoho druhů jógy. Žádný typ není nutně lepší než jiný. Záleží vždy zejména na vašich preferencích. To znamená, že začátečníci mohou chtít začít s hathami nebo regeneračními kurzy jógy, které bývají méně intenzivní a namáhavé než například ashtanga.

Rovnováha a posílení celého těla

Když běháte, dopadne vaše noha na zem i více než tisíckrát. To je docela silná zátěž pro vaše klouby a svaly. A právě jóga vám může pomoci vyrovnat a protáhnout vaše tělo, aby bylo na tuto zátěž připraveno. Pravidelné cvičení jógy vám umožní pracovat na rovnováze, síle a zvětší rozsah pohybu v celém těle. Lépe se vám pak bude i běhat.

Trénink pro váš mozek

Jóga je dobrá nejenom pro vaše tělo, ale také pro vaši mysl. Zapojením se do pravidelného cvičení jógy získáte lepší porozumění tělu a toho, jak funguje jako celek, ale i jak fungují jednotlivé svaly. To je klíčové, protože při běhu tělo produkuje endorfiny, které mohou při nárazu chodidla na chodník potlačit bolest nebo známky nemoci.

Stejně tak vám jóga pomůže se zásadní věcí pro běh - správným dýcháním. Při józe se naučíte dýchat vědomě a svůj dech pak lépe budete využívat i při běhání. Tělo tak lépe okysličíte, nebudete tolik pociťovat únavu a běh si celkově lépe užijete.

Předcházíte zranění

Svalová nerovnováha, napětí a slabost – to jsou všechno věci, které mohou způsobit zranění, pokud nejsou řešeny. Přehnaný běh také může vést k bolestem svalů nebo kloubů a může vás úplně odstavit. Jóga vám umožňuje harmonizovat tělo a soustředit se na rovnováhu a symetrii celého vašeho těla.

Zkombinovat běhání a jógu je rozhodně volba, která dává smysl. Najděte si své oblíbené cviky a dopřejte si půl hodinky jógy před tím, než se vydáte na svůj pravidelný běžecký trénink.