Nutri-score vám poradí, co za potraviny (ne)kupovat

Prostudování etikety, respektive tabulky s přesným složením daného výrobku, je samozřejmě největší jistota – díky tomu už předem víte, jestli hodláte jíst něco výživově hodnotného nebo něco plné umělotin, cukrů a tuků. Ale pokud nekupujete ověřené výrobky, které už znáte, a snažíte se kupovat pokaždé něco jiného pro zpestření chuti, není ve vaší moci nastudovat si etikety všech výrobků. Právě proto existuje systém nazvaný Nutri-Score, který vám v tomto dokáže na první pohled poradit, jestli je vámi vybraná potravina z hlediska živin v pořádku.

Pět písmen a barev

Princip systému Nutri-Score je velmi jednoduchý. Operuje s pouhými pěti písmeny ze začátku abecedy A-B-C-D-E. Ta jsou navíc odlišena různými barvami, a to od zelené přes oranžovou až po červenou. V podstatě jde o takový velmi jednoduchý semafor. Každý výrobek nově může nést takovéto kódové barevné označení, které vám na první pohled ukáže nutriční hodnotu výrobku. Tedy jestli je nejen zdravý, ale jestli obsahuje i důležité živiny - jestli má například hodně bílkovin a málo nezdravých tuků, jak je na tom s obsahem soli či cukrů. To, co byste museli zdlouhavě hledat v tabulce složení, vám naznačí pár barevných písmenek. A vy tak rázem víte, co nechat ležet v obchodě a co koupit.

Komplexní hodnocení

Výhoda Nutri-Score tkví zejména v tom, že písmena naznačují komplexní nutriční hodnocení každé potraviny. Jindy si musíte sami nejen přečíst, ale i promyslet, co naznačuje množství obsažených cukrů, tuků a bílkovin, jestli je to dobré nebo naopak špatné. Takže to od vás vyžaduje i určité hlubší znalosti o živinách a zdravých a nezdravých součástech různých druhů potravin. Nutri-Score bere to vše v úvahu a u každé potraviny propočítává její výživové hodnoty. Jestli jsou ideální, jestli to ještě jde nebo jestli už to nestojí za konzumaci. A jelikož tento propočet dělá software, tak ho výrobci potravin nemohou ani nijak obcházet – ale naopak jim může pomoci ukázat, že jejich výrobek je skutečně zdravý.

Nutri-score vám pomůže zejména u výběru potraviny, kterou vyrábí více firem - hned na první pohled tak vidíte, kterou se vyplatí (s ohledem na živiny) koupit a kterou naopak nechte v regálu. V západní Evropě je tento systém velmi rozšířený, do Čech zatím jen postupně proniká.