I nadváhu po porodu můžete zhubnout snadno

Mateřství je v mnoha ohledech tou nejnáročnější prací na světě. Kdo to nezažil, nedokáže si to představit. Tělo prochází ještě hormonálními změnami po porodu a po kojení, postava už není tak pevná jako dříve, k tomu od rána do noci hlídáte dítě a staráte se o něj, musíte zvládnout péči o domácnost a zahradu, dítě často v noci nespí nebo se probouzí. A ženám na mateřské či rodičovské dovolené proto brzy schází dostatek energie pro plnohodnotné fungování. Každá maminka se s tím proto snaží popasovat jinou cestou. Jenže bohužel většina z nich sahá po dost nezdravých způsobech doplňování energie jako jsou sladkosti, litry kávy, energetické nápoje, polotovary a tak dále, takže jejich váha dál stoupá. A i když už je dítě větší a samostatnější, není snadné s těmito zlozvyky skončit, takže pak ženy „po dítěti“ vypadají tak, jak vypadají.

Chce to snahu

To, že i několik let po porodu máte o třicet kilogramů víc než před těhotenstvím, jsou jen výmluvy na dítě. Kdo chce, ten totiž dokáže zhubnout. Cvičit může kdokoliv, jakkoliv a kdykoliv. Cvičit a hýbat se mohou i matky po porodu, i matky na rodičovské dovolené, i matky dávno po rodičovské. Pokud mají nadváhu, neřeší ji a svádějí ji právě na dítě, jsou to výmluvy a už naučená pohodlnost, kdy se jim hubnout prostě nechce a raději si večer u televize dají tabulku čokolády nebo sáček chipsů, než aby si hodinu u televize zacvičily. A dokud samy nedojdou k rozhodnutí, že je nejvyšší čas začít se sebou něco dělat, nikdo jiný jim nepomůže.

Nestačí dětem

Matky malých dětí, které trpí nadváhou či obezitou, jsou v mnohém doslova diskriminované oproti štíhlým matkám. Kvůli své neochotě hubnout ztratí kondici, nedokážou se svým potomkem dostatečně držet krok, jsou častěji unavené, zadýchávají se, snaha hrát si s dítětem na honěnou je pro ně nemyslitelnou zátěží. A jejich potomek brzy zjistí, že jiné maminky jsou akčnější, což mu začne být líto. Pokud matky upřednostní štěstí svého dítěte a své zdraví, tak se sebou začnou něco dělat, aby si mohly užívat dlouhý život po boku svého dítěte. Pokud se neodhodlají, nečeká je příliš zdravá budoucnost a budou bohužel v mnoha ohledech omezeny.