Semínka nemusíte jen sázet. Na některých si skvěle pochutnáte

Jaro je obdobím, kdy se zahrádkáři neustále rýpou v hlíně, sází všelijaká semínka, pečují o ně, hnojí malé rostlinky z nich vzešlé a pečují o ně jako o to nejcennější, co mají. A ono to také to nejcennější je, protože semena, to jsou skryté malé zázraky – vždyť z něčeho tak titěrného dokáže vyrůst rostlina, která plodí a plodí a plodí a dokáže nás nasytit chutným a zdravým ovocem či zeleninou. I proto není na škodu si čas od času na nějakých těch semínkách smlsnout, ukrývají v sobě totiž mnoho cenného.

Všichni čas od času sníme nějaké to semínko, ať už jde o to slunečnicové, dýňové nebo (dnes velmi moderní) chia. Všechna nám po určitých stránkách dokážou prospět, a tak nám odborníci doporučují dopřávat si je denně, a to klidně i ve větším množství než jen na celozrnné housce. Prospívají totiž nejen našemu fyzickému zdraví, ale i psychice, mají uklidňující účinek a mají pozitivní vliv navíc i na naši pleť. A k tomu nám obvykle velmi chutnají. Tak proč se jim bránit?

Chia, quinoa, granátové jablko

Existují semínka, která jsou velmi zdravá, která lidé znají už odnepaměti, ale pak se na ně jakoby pozapomnělo a nyní zase přicházejí do módy. A to takovým způsobem, že se prodávají zejména v obchodech se zdravou výživou a jsou dost drahá. Přesto si je mnoho lidí kvůli péči o své zdraví kupuje pravidelně a dávají si je samotná, míchají do jogurtu či s nimi připravují různé pokrmy. Jedná se zejména o chia semínka, quinou či semena granátového jablka.

Levnější klasika

Ne každý má peníze na cizokrajná semena, a tak si můžeme na mlsání dopřát levnější českou klasiku. Tedy semena, která najdeme i na tuzemských polích. Například slunečnicová semena neslouží jen jako zob pro ptáky, ale působí jako antioxidant a obsahují vitamin E. To ocení zejména naše pleť, které pomáhají nestárnout předčasně a obnovují její pružnost.

Chutná jsou i dýňová semínka, která mají pozititvní vliv nejen na naše vlasy či nehty, ale prospívají i srdci a mozku. A když si je dáte večer, pomohou vám i lépe usínat.

V neposlední řadě je tu také len. Z toho si nemusíte jen tkát plátno, ale jeho semínka vám pomohou na lepší trávení.