Řepkový olej: patří mezi ty nejvhodnější v kuchyni

Mastné kyseliny ve správném poměru

Z hlediska výživy má řepkový olej to nejvhodnější složení mastných kyselin oproti jiným druhům olejů. V naší stravě se obvykle nachází nadbytek nasycených mastných kyselin, naopak v ní chybí omega 3 mastné kyseliny. V řepkovém oleji je ideální poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin (poměr 2 : 1), což ho dělá zdravou alternativou k ostatním tukům.

Kvalitu olejů používaných pro tepelnou úpravu potravin určuje také tzv. bod zakouření (známý také jako bod přepálení nebo kouřový bod) a právě rafinovaný řepkový olej má tuto hodnotu 204 °C. To je lepší hodnota než u extra panenského olivového oleje (160 - 190 °C), ale horší než u rafinovaného slunečnicového oleje (266 °C). Bod zakouření dalších olejů najdete zde.

Využití v kuchyni

V kuchyni ho lze využít jak na studenou, tak i teplou kuchyni. Hodí se do salátů, dresinků i na zálivky stejně jako na smažení, vaření, pečení, na restování i dušení, dokonce je vhodný i pro přípravu některých těst na dezerty – například jej můžete přidat do těsta na bábovku. Řepkový olej má neutrální chuť, tím pádem neuzemní žádné jiné chutě, ale pouze je vhodně doplňuje. Můžete ho tak využít pro přípravu opravdu všech jídel. 

Kyselina eruková

Naše babičky mají ještě stále na paměti, že řepkový olej byl dříve určen především pro svícení, a to pro svůj vysoký obsah kyseliny erukové. Konzumace této kyseliny může vést k zánětlivému onemocnění srdečního svalu (myokarditidě) a dalším problémům.

Od války, kdy se řepkový olej začal používat v potravinářství i navzdory tehdejšímu vyššímu obsahu kyseliny erukové, se podařilo vyšlechtit druhy řepky, které obsahují jen naprosté minimum této kyseliny. I proto je dnes řepkový olej u nás běžně k dostání a není tak škodlivý, jak si mohou babičky pamatovat. Řepka, která se pěstuje u nás i v celé Evropské unii, je vyšlechtěna tradičními postupy a není nijak geneticky modifikována.