Olej

media

Recept: osvěžující tvarohový koláč s mandarinkami

Osvěžující je přesně ten pocit, který jsme měli, když jsme upekli tvarohový koláč podle dnešního receptu. Ten jsme upravili tak, aby koláč nebyl přeslazený, ale zároveň aby chutnal skvěle i s menším množstvím cukru. Co vám budeme povídat - zmizel hodně rychle.
media

Rostliné tuky nám škodí – nebo ne?

Už dlouho se vede rozsáhlá a často vášnivá debata o různých druzích tuků. Někdo prosazuje jen ty rostlinné, jiný živočišné, někteří se upínají jen k sádlu, jiní upřednostňují margaríny. Víte, které nám škodí, které prospívají a kolik bychom jich vlastně měli správně zkonzumovat?
media

Zkuste objevit sílu vosku

Komu nikdy nekápl vosk ze svíčky na ruku? Jak je možné, že jednou takové kápnutí způsobí příjemné teplo a podruhé spálí kůži? Je to proto, že není vosk jako vosk. Záleží na obsahu olejů v něm. Nejznámějším voskem je vosk včelí. O jeho blahodárných účincích pro lidský organismus se ví už odedávna. Ale svůj prospěch nám může přinášet i uměle vytvořený vosk, takzvaný parafín.
media

Recept na vynikající focacciu

Tradiční italský "chléb chudých" focacci je dnes oblíbenou pochoutkou i v luxusnějších restauracích. Přitom jeho příprava je velmi snadná a rychlá i doma. Podle jeho tloušťky pak máte pochoutku buď křupavější nebo chlebovější, kterou si vychutnáte i s nějakou dobrou pomazánkou.
media

Co si dát do salátu? Dýňový olej

Přemýšleli jste, čím si dochutit salát, aby neztratil svůj punc zdravého jídla a přitom vám skvěle chutnal? Zapomeňte na složité zálivky, máme pro vás jednoduchý tip, který i tomu nejobyčejnějšímu salát dodá chuť a přitom je zdraví prospěšný. Dýňový olej je tou kouzelnou přísadou.
media

Jak zdravý je palmový olej

Určitě jste jej už někdy měli, protože pro svou cenu jej najdeme ve všech možných výrobcích. Jak je to ale s palmovým olejem a jeho vlivem na naše zdraví? Díky tomu, že palmový olej velmi dobře snáší vysoké teploty, je vhodný na smažení a netvoří se v něm karcinogení látky. Všechno na světě má ale své "ale" a právě dnešní článek vám ukáže stinnou stránku tohoto pokrmu.