Ty nejlepší články rovnou do mailu

Recept na vynikající focacciu

Tradiční italský "chléb chudých" focacci je dnes oblíbenou pochoutkou i v luxusnějších restauracích. Přitom jeho příprava je velmi snadná a rychlá i doma. Podle jeho tloušťky pak máte pochoutku buď křupavější nebo chlebovější, kterou si vychutnáte i s nějakou dobrou pomazánkou.

Co potřebujeme?

  • 375 gramů mouky
  • 230 ml vody
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 20 g droždí (nebo 7 g sušeného droždí)
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička oregána
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 100 g parmezánu

Jak na to?

Ve velké míse důkladně promícháme mouku se všemi přísadami kromě olivového oleje, vody a parmezánu. Poté přimícháme olej a vlažnou vodu a vypracujeme vláčné jemné těsto na vále. Mísu vylijeme trochou olivového oleje. Do ní poté vložíme vypracované těsto na focacciu a obalíme v olivovém oleji ze všech stran. Necháme cca 40 - 50 minut vykynout na teplém místě.

Troubu dáme předehřát na 230 stupňů. Vykynuté těsto rozválíme na tenký plát (podle tloušťky těsta můžeme připravit buď chléb nebo křupavější pochoutku) a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Povrch těsta potřeme olivovým olejem a zastrouháme parmezánem.

Pečeme v troubě cca 15 minut nebo do zhnědnutí.

Necháme vychladnout a rychle si dopřejeme alespoň kousek, než nám focacciu ostatní snědí. Nechte si chutnat!

Náš tip: 

Do těsta můžete kromě zmíněných přísad přidat třeba i kousky oliv, focaccia pak chutná opět trochu jinak.

Co vy na to?