Rostliné tuky nám škodí – nebo ne?

Už dlouho se vede rozsáhlá a často vášnivá debata o různých druzích tuků. Někdo prosazuje jen ty rostlinné, jiný živočišné, někteří se upínají jen k sádlu, jiní upřednostňují margaríny. Víte, které nám škodí, které prospívají a kolik bychom jich vlastně měli správně zkonzumovat?

Problematika tuků je poměrně široká, proto si o nich v tomto článku řekneme jen krátce. Ale také jen to podstatné. V první řadě uveďme, že Češi se tukům ve stravě rozhodně nevyhýbají. Podle statistik jich každý z nás zkonzumuje průměrně 25 kilogramů za rok. To není málo, proto bychom měli vědět, které si vybírat, kterým se vyhnout a jak často je vůbec jíst.

5 kilo másla

V průměru ročně sníme 5 kilogramů másla a okolo 20 kilogramů rostlinných tuků či olejů. Právě u nich často váháme, nakolik jsou pro nás prospěšné. Prospěšné jsou, ale jen za dvou podmínek – pokud kupujeme kvalitní rostlinné tuky a oleje a také pokud se díváme, jaké obsahují mastné kyseliny. Rostlinné tuky totiž obsahují různé druhy nenasycených mastných kyselin, které jsou pro naše tělo nezbytné. Organismus si je sám nedokáže vyrobit, proto mu je musíme dodávat formou stravy. Například takové máslo a další živočišné tuky obsahují mastné kyseliny, jež si naše tělo dokáže vyrobit samo, proto je nemusíme konzumovat, nebo alespoň ne tolik.

Střídání je ideální

Většina z nás kupuje slunečnicový olej. Podle odborníků je však zdravější ten řepkový. Úplně nejlepší ale je, pokud různé druhy olejů a tuků střídáme. V každém totiž najdeme něco jiného a naše tělo potřebuje získávat různé živiny a kyseliny. Pokud se zaměříme výhradně na jeden druh tuku, škodíme si tím, stejně jako když ho konzumujeme příliš velké množství.

Vyhnout bychom se navíc měli kokosovému tuku, kakaovému máslu a palmovému oleji. Ty nám toho příliš prospěšného nepřinášejí. Naopak často odsuzované margaríny zase takové zlo nepředstavují, protože často zmiňované trans nenasycené mastné kyseliny, které v nich dříve byly obsažené, už v nich díky moderním postupům výroby nenajdeme.