Recept: osvěžující tvarohový koláč s mandarinkami

Osvěžující je přesně ten pocit, který jsme měli, když jsme upekli tvarohový koláč podle dnešního receptu. Ten jsme upravili tak, aby koláč nebyl přeslazený, ale zároveň aby chutnal skvěle i s menším množstvím cukru. Co vám budeme povídat - zmizel hodně rychle.

Co potřebujeme?

Na těsto

  • 330 g hladké mouky
  • 170 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 1 pomerančový cukr
  • 1 vejce
  • půl sáčku prášku na pečení

Na náplň:

  • 500 g tvarohu
  • 500 ml mléka
  • 50 ml oleje
  • 120 g cukru (krystal nebo moučka)
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink
  • 3 konzervy mandarinek v nálevu

Jak na přípravu?

Hlubší plech vyložíme papírem na pečení. Máslo nakrájíme na kostičky a pak za pomocí robota nebo na válu uhněteme spolu s ostatními přísadami těsto tak, aby se všechny ingredience spojily. Těsto pak vyválíme na plát o trochu větší, než je samotná plocha plechu - samotná náplň je před pečením tekutější, tak potřebujeme, aby okraje těsta byly vytaženy až po horní okraj plechu.

Z mandarinkových konzerv slijeme šťávu a mandarinky samotné necháme okapat zatím bokem.

Ve větší míse pak smícháme všechny ingredience na náplň (kromě mandarinek). Nelekejte se, náplň bude opravdu tekutá. Je jen potřeba, aby se cukr a pudink dobře rozmíchal, proto rozmíchejte důkladně.

Na těsto poklaďte měsíčky mandarinek po celé jeho ploše a nakonec pomalu zalijte náplní. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte cca 30-40 minut. Že je koláč hotový poznáte jednak podle okrajů a pak také podle konzistence náplně.

Vychlazený chutná nejlépe. Dobrou chuť!