Přírodní nebo geneticky modifikované - poznáte, které kupujete?

O geneticky modifikovaných potravinách se hodně píše i debatuje a leckdo tvrdí, že v budoucnu budou jediným řešením jinak hrozící potravinové krize. Jiní se zase zaklínají, že něco takového by nikdy dobrovolně nepozřeli. Ale víte, že geneticky modifikované ovoce možná i běžně s chutí pojídáte a vůbec netušíte, že je na něm něco „nepřirozeného“?

Faktu, že je nějaká rostlina geneticky modifikovaná, tedy že její genetická informace byla laboratorně (tedy uměle) upravena, aby například rychleji rostla, měla větší výnosy a tak podobně, si laik vůbec nemusí všimnout. Je to prostě ideálně rostoucí a skvěle plodící rostlina. A její plody se běžně nejen konzumují, ale i dodávají do obchodů a prodávají. Není na nich teoreticky nic špatného a ničím se na pohled neliší od jiných. Ale přesto jsou určitým způsobem zvláštní.

Povinné označování

Obchodníci si nemohou dovolit prodávat geneticky modifikované potraviny, tedy třeba i zeleninu a ovoce, bez náležitého označení. To jim nařizuje dokonce zákon – a v Evropské unii musí být každý takovýto produkt označen náležitým štítkem. Jenže ten, kdo si štítků a popisků příliš nevšímá, často vůbec netuší, že jí něco laboratorně upraveného.

Až tedy příště půjdete na nákup, vyhraďte si na něj víc času a pečlivěji se začtěte do štítků a označení u ovoce a zeleniny (ale třeba i u jiných produktů, například u masa). Tam se totiž dozvíte, zda daný druh byl geneticky modifikován (a zdroj masa, tedy například vepř, byl tedy krmen geneticky modifikovaným krmivem).

Není to jedno?

Možná si kladete otázku, jestli mají tyto potraviny nějaký negativní vliv na naše zdraví, trávení a tak dále? Žádné negativní následky jejich konzumace ještě nebyly žádnou seriózní vědeckou studií prokázány. 

Některé studie ale ukázaly na to, že složky či suroviny používané pro genetickou modifikaci leckdy obsahují to, co rostlinám sice prospívá, ale jejich konzumentům může škodit – například insekticidy. Zkoumání toho, jak geneticky modifikované potraviny působí na lidské tělo i z dlouhodobého hlediska, i nadále pokračuje.