Rozhodli jste se abstinovat? Začátek překonáte snadno pomocí pár triků

K tak zásadnímu rozhodnutí většinou nedojdete hned, ale až když vám alkohol začne způsobovat problémy – v soukromí, v práci, s přáteli. Když po něm saháte příliš často nebo ve velkém množství, jednou se dostanete do nepříjemné situace - pro vás i pro ostatní. A pokud máte ještě soudnost nebo vás partner či rodina donutí, začnete uvažovat nad tím, že byste pití možná vážně měli omezit, případně s ním přestat nadobro. Ale to, co se tak hezky plánuje, není vůbec snadné. Abstinovat je velmi náročné a zvládnete to jen díky silné vůli a pevnému odhodlání.

Najděte si jiný program

Pokud máte neodolatelnou chuť zase sáhnout po sklence a už nevíte, jak tomu odolat, najděte si místo toho jiný program. Místo pití můžete dělat milion různých věcí. Vyrazit ven, na výlet či za přáteli nebo příbuznými, zacvičit si, zajít do kina, do fitka, na nějakou relaxační proceduru. Můžete dělat každý večer něco jiného a všechno jde bez alkoholu. Jen musíte odolat a najít si činnosti, které vás baví.

Využijte rána bez kocovin

Jedna věc je překonat večery, kdy vás to k alkoholu podle předchozích zvyků svádí. A druhá je, že mnoho lidí pak neví, co si počít s volným časem druhý den dopoledne. Když vyspávali kocovinu, měli jasný denní program. Co teď najednou s tolika hodinami volna? Cokoliv!

Můžete začít cestovat, učit se cizí jazyk, pustit se do vaření, volat si s přáteli, věnovat se naplno rodině. Vaši blízcí a přátelé ocení, že jste konečně "použitelní". A když tu vy budete pro ně, tak tu pak budou i oni pro vás. Pomohou vám vydržet v abstinenci a nesklouznout zase do starých zlozvyků závislosti.