Nesnášíte cvičení? Berte ho jako možnost, jak si díky němu zahřešit

Řadě lidí nedělá problém změnit jídelníček a začít jíst méně nebo zdravěji. O dost horší je to se cvičením – lidstvo už zpohodlnělo natolik, že často i jen představa, že si máme jít na půl hodiny zacvičit, nás k smrti vyděsí. Takže najít správnou motivaci k začátku cvičení může být těžké, ale zároveň je i zásadní.

Pokud nemáte dostatečně silnou motivaci, u sportu dlouho nevydržíte. Možná do toho skočíte po hlavě a hned na začátku své tělo přepnete tak, že nebudete další týden moct pořádně chodit. Možná zvolíte pozvolný nástup ke cvičení, ale vydrží vám to tak dva týdny a pak to začnete čím dál víc zanedbávat, až se zase vrátíte ke svému povalečskému stylu života. Nic vás nebude nutit cvičit. Nebudete totiž dostatečně motivovaní. A právě vaše vůle je nejdůležitější pro to, abyste se cvičením nejen začali, ale i u něj vydrželi – a to nejlépe doživotně.

Cvičte, budete si moct dopřát

I když cvičení nesnášíte už odmalička, nepopiratelným faktem je, že bez pravidelného pohybu nejen nezískáte fyzickou kondici, ale navíc se vám nikdy nepodaří trvale zhubnout. Takže aspoň třikrát týdně byste se měli na půl hodinky přemluvit a opřít se do toho.

Skvělou motivací může být třeba to, že když cvičíte, můžete si pak nezdravě zahřešit, protože vaše tělesná aktivita vám zaručí, že tělo se s nadbytečnými kaloriemi lépe a rychleji vyrovná – máte rychlejší metabolismus a mlsání se nepromění v tuky, protože je pohybem zase spálíte. Hřešte samozřejmě s mírou, aby se to nakonec neobrátilo proti vám, ale jakožto rozumná forma odměny (či úplatku) za pravidelné cvičení je to přijatelné.

Podpora okolí

Do svého plánu na pravidelný pohyb zapojte i členy své rodiny a dobré přátele. Případně se připojte do nějaké skupiny na sociálních sítích, kde se lidé snaží o totéž a vzájemně se podporují. Právě podpora od vašeho okolí je zcela zásadní.

Když se vám přestane chtít, když se začnete vymlouvat, vaši blízcí vás zase dokážou umoudřit a připomenou vám, proč to vlastně děláte, kolik pozitivních výsledků už vám to přineslo a jak výhodné je to pro vás i do budoucna. Pokud budou opravdu skvělí, půjdou do toho s vámi, protože ve dvou či ve třech se každá sportovní aktivita zároveň stává i společenskou, výrazně zábavnější a zajímavější. Díky tomu se na cvičení budete pokaždé těšit a už vás ani nenapadne flinkat to a přestávat.