Nesnášíte cvičení? Hýbejte se pravidelně 10 minut denně

Leckdo už má chytré hodinky, a tak si každý večer kontroluje, kolik udělal kroků. Když hodně, v duchu se pochválíme – a když to naopak ten den nevyšlo, tak si říkáme, že další den bychom na tom měli zapracovat. To je jeden ze skvělých způsobů, jak si hlídat, abychom celý den neprolenošili. Ale jen chození zdaleka nestačí. Je to skvělý způsob, jak zbytečně netloustnout. Ale k tomu, abyste skutečně nejen zhubli, ale udrželi se v kondici a zachovali si zdraví i do dalších let, je nutné zapracovat na sobě o něco víc. Zvládne to přitom každý a argumenty, že na cvičení nemáte čas, jsou jen chabými výmluvami.

10 minut pohybu

Najdete si někde ve svém vytíženém denním rozvrhu deset minutu času? Výborně. To totiž úplně stačí. A je úplně jedno, jestli si svou desetiminutovku na cvičení naordinujete ráno, po příchodu z práce nebo až večer. Ale pokuste se dodržet ji, protože vám pomůže víc než možná tušíte.

To, jakému pohybu se ve své zkrácené čtvrthodince budete věnovat, je plně na vás. Můžete to střídat a každý den cvičit jinak. Můžete se jen protahovat, můžete tančit, můžete posilovat, můžete si jít zaběhat, jezdit na rotopedu, jít na svižnou procházku. Je to v podstatě jedno – důležitý je ten intenzivní pohyb.

Půl hodina je ideál

Proč je důležité dodržet aspoň těch deset minut cvičení denně? Z jedné studie norských vědců vyplývá, že pokud se věnujete nějaké aktivitě, a to denně, tak vám to dle statistik prodlouží život, budete zdravější a šťastnější. Ten zlom, aby se vám toho podařilo dosáhnout, je cvičit aspoň deset či jedenáct minut. Ovšem vědci vypočítali, že pokud si skutečně chcete zachovat trvalé zdraví, kondici a dožít se v dobrém zdravotním stavu vysokého věku, tak byste měli denně cvičit aspoň 35 minut. Pokud si na sebe tedy najdete půlhodinku denně, vyplatí se vám to – a je opět úplně jedno, jakému pohybu se budete věnovat, protože důležitá je právě ta intenzivnější fyzická aktivita, která má pozitivní vliv na naše tělo.