K lepšímu spánku i soustředěnosti pomáhají knihy. Klasické, ale i ty elektronické

Není to však jen o onom dobrém pocitu. Z knih se můžeme dozvědět spoustu zajímavých věcí, nabrat novou inspiraci a ponaučení, vylepšit si svoji slovní zásobu, či se snadno a krásně klidně odreagovat. 

Knihy mají velmi dlouhou historii

Kniha, jakou známe dnes, samozřejmě neměla svou podobu od pradávna. Avšak má velice dlouhou historii. Můžeme říct, že první knihy vznikaly už s prvním záznamem písma. Tedy už vlastně za dob pravěku, kdy se první písmo objevovalo na zdech jeskyní. To bylo ještě písmo v podobě obrázků a znaků, ale už z nich se dal vyčíst příběh. Teprve až v 7. století se začal používat papír. Když se později rozmohl knihtisk, byl to zlomový okamžik v historii knihy a umožnil rychlý rozmach vzdělanosti i kultury.

Klasická, elektronická i audio

Kniha však nemusí existovat pouze v papírové a tištěné podobě. V dnešním světě se mnohem častěji setkáváme s moderními napodobeninami tištěné knihy. Jedná se zejména o elektronickou čtečku knih. Ta je velice vhodná třeba pro cestování, kdy v jedné malé krabičce máme po ruce najednou několik desítek knížek. Ani o baterku se nemusíme strachovat, moderní čtečky používají jako displej elektronický papír, který má jen minimální spotřebu energie.

Dnes už si také můžeme knihu poslechnout. Populární jsou teď audioknihy, kdy nemusíme mít oči ve střehu. Můžeme je zavřít a vychutnat si oblíbenou knihu čtenou příjemným hlasem, třeba i našeho oblíbeného herce či herečky. 

Kniha jako lék

Čtení knih má pozitivní vliv na rozvoj osobnosti už od mladých let. Knihy jsou ale velikým přínosem pro všechny věkové kategorie. U dětí mají pozitivní vliv na rozšiřování slovní zásoby, rozvoj osobnosti, kreativity a také fantazie. Ve škole či při studiích nás samozřejmě obohacují znalostmi a zkušenostmi.  Ale i pomáhají i "vypnout" ve chvíli, kdy už učení máme až nad hlavu.

V dospělosti pak po knize saháme ve chvíli, kdy potřebujeme z hlavy vyhnat všechny rušivé nebo nepříjemné myšlenky. Knihou relaxujeme. U starších lidí pak má čtení knih pozitivní vliv na paměť. Také jim pomáhá být v kontaktu s okolním světem a udržovat si rozhled. 

Při četbě knih můžeme pozorovat i „vedlejší účinky“. Samozřejmě v tom pozitivním smyslu. Pomáhá nám k lepšímu spánku, větší soustředěnosti či odbourání stresu. Čtení je pro nás také zábavou, odlehčením od stresu a odpočinutím si v jednom.