Češi jsou tlustí, ale spokojení

Relativně nedávno vyšla nová statistika, která ukazuje, že Češi jsou čím dál tlustší a obéznějších lidí přibývá – a to jak mezi dospělými, tak mezi dětmi. Ale rozhodně to není žádný překvapivý fakt a nová informace – mezi nejotylejší národy světa se řadíme už po velmi dlouhou dobu, a už před nejméně patnácti lety se řešilo, že náš národ nezadržitelně tloustne, ale většině lidí je to upřímně jedno. Přitom zdravotní pojišťovny vynakládají na obtloustlé lidi čím dál více peněz, protože je častěji postihují různé civilizační nemoci, nemoci srdce, kloubů a podobně. Ale málokdo se poučí, zalekne a začne hubnout. Většině z nás je to prostě úplně jedno.

Čtěte také: Kolik tělesného tuku je už moc a jak to poznat?

Tloustne celá Evropa

Je vidět, že Evropu nesužují žádné války a ekonomika je ve velmi dobré kondici, takže lidé se netrápí hlady ani nedostatkem čehokoliv jiného a užívají si života. A to po všech stránkách. Důsledkem toho je, že tloustneme. Nad hranici nadváhy se jen v naší zemi dostala už více než polovina národa (to se ovšem týká žen, protože mezi muži je obézních či s nadváhou dokonce téměř 75 procent). Ještě hůž jsou na tom některé další národy v čele s Brity, Bulhary a obyvateli Malty. O Američanech nemluvě.

I mezi národy, které se řadí k relativně nejštíhlejším, ale počet tlouštíků stoupá. Mnozí odborníci proto varovně zvedají prst a bojí se, že zdravotnictví v budoucnu tento nápor nevydrží, protože náklady vynakládané na léčbu obezity a nemocí s ní spojených strmě rostou. A není tu vidina, že by měly v blízké době klesat.

Čtěte také: Češi neumí jíst. Jak naše stravovací návyky změnit?

Jsme se sebou spokojení

Největší problém ovšem netkví v tom, že jsme obézní či máme nadváhu, protože s tím se dá vždy něco dělat a každý člověk by mohl být štíhlý a ve formě. Potíž je v tom, že je nám to jedno, naši postavu neřešíme a jsme se sebou spokojení. Sice víme, že máme nějaká ta kila navíc a že bychom na tom mohli být lépe, ale jsme líní, případně se pořád na něco vymlouváme – nemáme čas, chuť cvičit, nechce se nám měnit jídelníček a nakonec tvrdíme, že na něco se přece umřít musí, tak si užíváme, dokud to jde, ne? Tahle mentalita je ovšem smutná a měli bychom se sebrat a něco se sebou dělat. Pokud ne, může se stát, že za pár let budeme v žebříčku evropské obezity na špici, což náš národ nebude ukazovat v zrovna nejlepším světle. A přitom začít hubnout je tak snadné – stačí jen chtít.

Čtěte také: Tři mýty, které vám brání v úspěšném zhubnutí