3 mýty, které vám brání v úspěšném zhubnutí

 

Každý z nás se něčeho bojí. I když všude slýcháme a čteme, že životní cesty jsou složité a bez prodírání se trním a chybných kroků to zkrátka nejde, v reálu jsme pohodlní tvorové, kteří by před sebou svůj život nejraději měli pevně nalinkovaný. Chceme mít všechno snadné a bojíme se, že svou cestu k cíli zkrátka nezvládneme. Největší strach tak nemáme z nastálých překážek, ale ochromuje nás už předem a bojíme se vlastně sami sebe a své slabosti. A to je základní chyba. I hubnutí patří mezi velmi složitá životní rozhodnutí, ale pokud nás bude už předem děsit, jsme na nejlepší cestě pohořet. K úspěchu přitom stačí jít do toho s pozitivím myšlením a nevěřit každému nesmyslu, který se nám kdo snaží namluvit.

 

1. mýtus – jen hladovění a zákazy

I když to není pravda, řada z nás má hubnutí podvědomě spojené s výrazným omezením jídla, zákazem všeho dobrého a máme už předem vidinu, že budeme žít téměř jako asketičtí poustevníci. Ale to je nesmysl, protože hubnutí je ve skutečnosti především o jídle, a to o kvalitním, rozmanitém a na živiny bohatém jídle. Takže namísto aby nás uvrhlo do hladovění a strádání, mělo by nám zajistit pestrý jídelníček a neustálý pocit sytosti. To, že vynecháte nezdravé potraviny, neznamená, že si na jídle nemůžete pochutnat – naopak!

 

2. mýtus – selhání znamená konec

K tomu, abyste ve své snaze zhubnout vytrvali, potřebujete více než pevnou vůli – chce to podporu okolí, správnou motivaci, chuť žít jinak než doposud. Nikdo neříká, že je to snadné. Ale je nesmírnou chybou jít do toho s utkvělou myšlenkou, že od nynějška se musíte bezvýhradně řídit dietními pravidly, jíst bezvýhradně jen zdravě a nesmíte od svého cíle uhnout ani o kousek. Pokud si už předem říkáte, že jakmile selžete jednou, uděláte to vzápětí stejně znovu a pak zase, takže všechno vaše snažení bude rázem pryč, vzdáváte to vlastně už předem. Chybovat je lidské a i nejodhodlanější a nejsilnější jedinci občas uklouznou a nacpou do sebe v cukrárně ten nejnezdravější zákusek. Ale jedna chyba vás nesmí odradit, naopak by vás měla povzbudit jít na to příště chytřeji a rizikovým místům se vyhýbat. A když uklouznete zase, nic se neděje – pokud tedy vzápětí zase nasednete do rozjetého vlaku jménem hubnutí.

 

3. mýtus – hubnete pro druhé

Když vidíte na obálkách časopisů krásné a štíhlé modelky, nejspíš jim jen tiše závidíte a nechápete, jak mohou být tak dokonalé. I vy byste přece chtěli být stejně krásní a štíhlí, abyste se líbili ostatním. Ale to je zcela chybná myšlenka, se kterou se mnoho lidí do hubnutí pouští. Vždy byste se svým tělem měli pracovat kvůli sobě, ne kvůli druhým. Pokud se na vás někdo kouká skrze prsty kvůli nadváze, neřešte to. Pokud se stydíte na pláži svléknout do plavek, protože máte pocit, že se vám všichni vysmějí, jste zbytečně bojácní. Pokud se totiž budete snažit zhubnout kvůli svému okolí, nikdy se vám to nepodaří – ta motivace a prvotní impuls musí vyjít zevnitř vás. Pokud chcete být štíhlí kvůli vlastnímu pocitu lehkosti a abyste se zkrátka cítili lépe, tak to je jediná cesta, která vám pomůže dosáhnou tohoto cíle.