Ty nejlepší články rovnou do mailu

Češi jíst neumí, ale jak návyky nahradit?

O Češích se toho ve světě moc neříká, ale když už, najdou se většinou ne zrovna hezká přirovnání. Česká kuchyně je tučná a těžko stravitelná. Navíc většinou mají cizinci jen omezený rozhled. Kdyby viděli, co jsou češi schopní dát na talíř doma, divili by se ještě víc. V žádném případě něchceme říct, že tak jedí všichni. Stačí se ale podívat na stránky o vaření pro maminky, nebo pořady v televizi, kde amatérští kuchaři předvádí své umění. Na jednu stranu si v obchodě vybíráme jogurty bez přidaných éček a na druhé straně doma do polévky nasypeme polévkové koření, které je éček plné.

Potíž je v tom, že když ponoříte ruku do horké vody, po čase si přivyknete a horká vám nepřijde. Stejně tak je to s chuťovými buňkami. Čím víc budete jíst kořeněné, nebo solené jídlo, tím víc si na něj přivykete a další pokrm vám bude připadat bez chuti. Jak tedy nahradit nešvary české kuchyně?

Kečup do jídla patří

To je heslo skoro všech začínajích kuchařů. Studentské špagety jsou zkrátka jen špagety s kečupem a celé je to posypané sýrem, žádné umění, ale žaludek to nasytí. To, že jsme tělu nedodali žádné důležité živiny, je už jedno. Nejčastějším problémem je, že rajčatová omáčka není tak "dobrá" jako kečup. Není divu - pokud na ni nakoupíte nejlevnější rajčata, která slunce skoro neviděla, nemá chuť z čeho být. Na kvalitní jídlo potřebujete kvalitní suroviny. Vybírejte a uvidíte, že pokrm bude mít daleko lepší chuť než jindy. Kečup je sám o sobě dobrý díky přidanému množství cukru. Pokud jsou tedy rajčata opravdu mdlá, můžete trochu cukru přidat. Daleko lépe ale uděláte, pokud přidáte čerstvou bazalku. Ta je výrazná a jídlo ochutí opravdu dobře. 

Polévkové koření je nejlepší

Aspoň to si myslí častí účastníci diskuzních fór o vaření. Co na tom, že se to jmenuje "polévkové" koření. Je to dobré, tak to přidáme i do dalších jídel. Omáčky tak zbytečně dostávají éčka, i když jsou původně připraveny ze zeleniny doma. Stačí se podívat na balíček se složením a je nám jasné, co vlastně přidáváme. Sušená zelenina je dobrá a nic proti ní nemáme. Klidně ji doma mějte a přidávejte po hrstech. Zato ostatní přísady už dělají jen to, že jídlo dosolí a "zvýrazní" chuť. Ano to je to, co sůl opravdu dělá. Zvýrazní chuť, ale pouze svoji. Věřte tomu nebo ne, sůl se dá nahradit bylinkami. Uvařit kuřecí stehno a už za 30 minut ho vydávat za polévku, taky nemůžete. Udělejte si pořádný vývar, který necháte probublávat klidně několik hodin. Odměnou vám bude sytá chuť, která žádné další zvýraznění nepotřebuje. A výmluva, že na to není čas? Vývar si můžete připravit klidně měsíce dopředu a nechat jej v mrazáku. Skladovat polévkové koření vám nevadí, tak proč by měl vývar.

Tatarka umí divy

A je to pravda. Opravdu umí divy, vždyť se podívejte jak dlouho vydrží. Myslíte, že vejce by vydrželo měsíce ve sklenici? Přitom pro kupovanou tatarku to problém není. Občas si ji dát k jídlu určitě nikomu neublíží, ale každý večer s párkem, to už stojí za zvážení. Tatarka si našla místo v našich domovech ne jen jako příloha k jídlu, ale stále častěji ji najdete i v "receptech". Už jsme viděli například řízky v tatarce a podobné kulinářské výtvory. Většina strávníků si už salát bez majonézy neumí představit. Náhrada je snadná, stačí přidat jogurt a opět pořádnou hrst bylinek. Cibule, česnek, to všechno umí divy a jídlo dochutí stejně dobře. A když už není jiná možnost, můžete vyzkoušet domácí variantu. Kde alespoň víte, co jíte.

Vodu nepijte, čůrají tam ryby

Voda je něco čím se myjeme, rozhodně ji nepijeme a dětem už vůbec nepatří. Opět si spousta lidí myslí, že aby se voda dala pít, je třeba ji naředit sirupem. Jinými slovy, dodat spousty cukru. Jedině tak přeci voda dostane chuť. Nebo ne?

Částečně ano. Vždyť cukrem se zvýrazňuje nebo vylepšuje chuť spousty potravin. Stejný princip funguje i u vody - přidáte do ní cukr, trochu jiné příchuti a hned chutná lépe. Navíc se po takovém nápoji cítíme lépe i my. Cukr je pro naše tělo totiž zdrojem energie.

I proto mnoha lidem i dnes přijde divné pít samotnou vodu, vždyť ta nemá chuť. Navíc děti si žádají sladké, tak voda se sirupem dokáže zabít dvě mouchy jednou ranou.

Co si ale tito lidé neuvědomují je fakt, že cukr jim ve finále může škodit. Čistá voda by měla být základem našeho pitného režimu. Právě ona totiž podporuje správné fungování všech procesů v těle, dokáže pomoci detoxikovat tělo a hlavně - nejlépe zažene žízeň. Máme i řešení pro ty, kteří se bez příchutě vody neobejdou - vyzkoušejte některou z domácích limonád. Ty obsahují jen přírodní příchuti a žádný přidaný cukr.


Co podle vás ještě Češi ve své stravě přehánějí? Pište do komentářů.

Co vy na to?