Jak začít cvičit, když jste ještě nikdy necvičili

Mantrou rad ohledně cvičení se stalo oblíbené: měli bychom cvičit alespoň třikrát týdně. Zní to sice hezky, ale faktem je, že mnoho lidí necvičí vůbec. Ani třikrát, ani dvakrát a ani jednou týdně. Kromě školních hodin tělocviku navíc nikdy aktivně necvičili. Začít cvičit proto pro ně může vypadat jako náročný úkol. Ale není.

Možná už jste pročetli spoustu návodů a viděli nespočet videí o tom, jak nejlépe a nejefektivněji začít cvičit. A namísto abyste se do toho pustili, jste teď zahlceni informacemi a vůbec se v jednotlivých typech cvičení nebo vybavení nevyznáte. Začít cvičit se vám teď možná zdá jako ještě náročnější úkol, než když jste se k tomuto zásadnímu životnímu kroku rozhodli. Ale nenechte se odradit. Cvičení není tak složité ani náročné, jak se vám možná zdá.

Psychická příprava

Můžete se jednoho dne jen tak z ničeho nic rozhodnout a začít cvičit. Pokud to uděláte úplně bez jakékoliv přípravy, znalostí nebo pomoci od zkušenějších, nejspíš u toho dlouho nevydržíte. Po týdnu až dvou skončíte a budete navíc úplně zničení. Začít cvičit vyžaduje odhodlání, důslednost, trpělivost a především silnou motivaci. Musíte si uvědomit, že nejde o žádnou jednorázovou záležitost, ale spíše o celkovou změnu životního stylu. A to na začátku může působit jako těžký úkol.

Začněte jednoduše

Pokud s cvičením začínáte, nepřepalte to hned od začátku. Jít si zaběhat a dát rovnou pět kilometrů nebo zajít na hodinu do posilovny se možná zdá jako dobrý start, ale hned vzápětí zjistíte, že to bylo na začátek až přespříliš. Začněte raději s jednoduchými cviky, které ani nevyžadují žádné zvláštní vybavení. Třeba chůzí. Naplánujte si třeba jen desetiminutovou svižnější procházku po okolí a postupně přidávejte čas, prodlužujte trasu a zvyšujte tempo. Na doma jsou dobrým začátkem zase například dřepy, výpady nebo kliky. Ani s nimi to nepřehánějte – deset až dvacet jich pro začátek úplně postačí.

Stanovte si realistické cíle

Když začínáte cvičit, nejspíš už jste si stanovili nějaký konkrétní cíl, jehož byste si přáli dosáhnout. Důležité ale je, aby to byl realistický cíl. Výsledky se nedostaví přes noc a ani za týden. Cvičení musí být dlouhodobé a pravidelné, ale bylo efektivní. Proto si stanovte raději malé, dosažitelné cíle, které vás budou motivovat jít dál. Jak se budete zlepšovat, můžete si nastavovat nové a náročnější mety, které vás budou bavit a díky kterým uvidíte, jak jdete kupředu.