Ranní ptáče nebo sova? Obojí má své výhody, stačí je jen umět využít

Nedá se říct, že skřivani mají oproti sovám nějakou značnou výhodu – a naopak. Pokud víte, jak se svým zvyklostem a potřebám přizpůsobit a jak s nimi správně pracovat, budete nejen ve správnou denní dobu velmi výkonní a schopní plnit i ty nejnáročnější úkoly, ale nebudete v opačnou denní dobu unavení a totálně bez energie. Stačí k tomu jen málo. A to nejhorší, co můžete udělat, je nutit se fungovat jinak, než jak je zvyklé vaše tělo.

Ranní ptáčata

Lidem, kterým nečiní vstávání potíže, se doporučuje vstávat třeba už kolem šesté hodiny. Stačí jim jedno zazvonění budíku a už jsou na nohou a plní energie. Ideální je pro ně dopřát si ihned řádnou snídani, která je nabudí ještě víc. Měli by se ihned pustit do činnosti a do svých aktivit. Při tom je důležité nezapomínat na svačinu. Zato oběd nemusejí mít přímo v poledne, ale klidně až později odpoledne. Večeřet se jim doporučuje něco lehčího, co obsahuje spíš proteiny, které jim pomohou fungovat déle. Ale když se jim brzy večer začne chtít spát, nemá cenu se přepínat a je lepší dopřát si posilňující spánek.

Sovy

S takzvanými sovami je to úplně jinak. Ráno s nimi není příliš řeč. Vstávání těmto lidem činí potíže a aspoň polovinu dopoledne jsou skoro nepoužitelní. Aby tomu předešli, měli by si budík nařizovat už na dřívejší hodinu, než musejí skutečně vstávat, aby měli ještě šanci pár minut se dospat. Mnoho takových lidí začíná den silnou kávou, aby se probrali, ale experti to příliš nedoporučují. Lepší je bohatá snídaně a pak vyrazit na čerstvý vzduch. Večer mohou využít svou energii nejen k práci, ale i ke společenským aktivitám, jen se doporučuje omezit alkohol a přístroje (počítač, telefon) vypínat minimálně hodinu před ulehnutím. Díky tomu se jim začne dařit uléhat už kolem půlnoci, což jim poskytne dostatek času na plnohodnotný spánek pro doplnění energie.