Ty nejlepší články rovnou do mailu

Glukóza vs. fruktóza - která je lepší?

Do potravin se dnes nejčastěji přidávají jako sladidla glukóza nebo fruktóza. Obě jsou sladké, obě jsou druh cukrů a obě mají své výhody i nevýhody. Jaký je mezi nimi vlastně největší rozdíl?

Glukóza a fruktóza jsou obě monosacharidy. Základní rozdíl je podle jejich původu. Fruktóza je původem ovocný cukr, glukóza hroznový. V potravinářství se ale většina cukrů používá vyrobených ve velkém z jiných surovin. Fruktóza se získává z cukrové třtiny nebo kukuřice, glukóza z rostlinných škrobů, zejména z brambor. Lidské tělo také na každou z nich reaguje jinak.

Glukóza

Glukóza je nezbytná pro správné fungování našeho těla. Je základním a nejrychlejším zdrojem energie pro všechny tělesné tkáně. Pro některé lidské buňky, (např. mozkové buňky) a červené krvinky, je právě glukóza jediným zdrojem energie, bez kterého se neobejdou.

Glukóza po požití vyvolá v těle reakci, při které se stimuluje uvolnění inzulinu do krve.

Fruktóza

Oproti glukóze fruktóza nestimuluje přirozené uvolnění inzulinu po požití. Blokuje totiž signál, prostřednictvím kterého dává mozek najevo, že už tělo má dostatek energie. Fruktózy tak snadno můžeme mít v těle víc, než chceme, snadno se jí "přejíme". Navíc se ve větším množství hůře tráví a může tak způsobit žaludeční nebo zažívací obtíže. Díky studiím provedeným na skupině lidí se také prokázalo, že fruktóza podporuje ukládání vnitřního tuku okolo orgánů a pamáhá zvyšovat hladinu špatného cholesterolu.

Fruktóza jako zdroj energie a díky své sladké chuti je ale v potravinářství mezi výrobci oblíbená. Je totiž výrazně levnější než glukóza.


Tyto články vás také zaujaly:

Co vy na to?