Sladidla

media

Nápoje a potraviny s umělými sladidly raději vynechte

Kdo se rozhodne začít žít zdravě a hlavně se stravovat se zdravě, ten se snaží i jinak nakupovat. Více čteme etikety, zajímáme se o složení potravin i jejich kalorickou hodnotu. Více přemýšlíme, co vlastně koupit a která potravina nám lépe prospěje i co nám pomůže v naší snaze zhubnout. Řada lidí proto v dobré víře sahá po výrobcích s nízkým obsahem tuku, označených jako "bez cukru" nebo po různých dietních nápojích. Jenže i ty mohou víc uškodit než prospět.
media

Milujete sladké? Sáhněte radši po přírodních alternativách bílého cukru

Všude se dočítáme, že cukr je nezdravý, že bychom se měli vyhýbat sladkostem, ale i chemickým náhražkám cukru a umělým sladidlům, protože to vše nejen neprospívá naší postavě, ale ohrožuje to i naše zdraví. Cukrovka je přitom strašákem číslo jedna a není radno si s ní zahrávat. A přesto existují lidé, kteří si bez pořádné dávky nezdravého cukru nedokážou představit svůj den a nevzdají se ho ani za nic. Pokud na slazení půjdou chytře, omezí rizika - včetně vzniku závislosti na cukru.
media

Co se v potravinách používá místo cukru a proč na fruktóze vzniká závislost

V potravinách se v posledních letech začal nahrazovat cukr levnějšími sladidly, nejčastěji pomocí glukózy, fruktózy nebo jejich kombinací jako je glukózo-fruktózový (nebo fruktózo-glukózový) sirup. Jak glukźa, tak fruktóza jsou sladké, obě jsou základní druh cukrů a u obou existují výhody i rizika, pokud je konzumujeme místo cukru. Jaký je mezi nimi vlastně největší rozdíl?
media

Jsou umělá sladidla v cole bez cukru bezpečná?

Dáváte si místo klasických sycených nápojů plných cukru radši jejich "lehkou" verzi? Máte radost, že díky tomu do sebe nedostáváte ani jednu kalorii navíc? Ve skutečnosti pijete místo cukru směsici náhradních sladidel, jejichž účinky na vaše tělo jsou hodně kontroverzní.
media

Je sladidlo sukralóza bezpečné?

Kvůli kontroverzní pověsti ubývá výrobků, kde se používá aspartam nebo acesulfam K jako umělé sladidlo. Místo toho je nyní ve velkém propagována (a používána) sukralóza. I ona je ale umělé sladidlo, jejíž název jen evokuje příbuznost s cukrem. Jak je to ale ve skutečnosti s jejím vlivem na lidské zdraví? Je bezpečným sladidlem nebo podobně kontroverzním jako aspartam?
media

Proč kvůli umělým sladidlům nehubneme zas tak efektivně?

V rámci diety a hubnutí se mnoho z nás snaži z jídelníčku odstranit nadbytečné kalorie a cukry. Často nahrazujeme běžné potraviny těmi, které jsou označeny jako "bez cukru", "light" nebo "zero". Málokdo ale už pátrá po tom, jak naše tělo reaguje na takové potraviny, které obsahují umělá sladidla místo cukru. Často totiž kvůli používání umělých sladidel váha zůstane stejná, jako kdybychom si dopřávali potraviny slazené cukrem.