Ty nejlepší články rovnou do mailu

Sladidla

media

Je sladidlo sukralóza bezpečné?

Kvůli kontroverzní pověsti ubývá výrobků, kde se používá aspartam nebo acesulfam K jako umělé sladidlo. Místo toho je nyní ve velkém propagována (a používána) sukralóza. I ona je ale umělé sladidlo, jejíž název jen evokuje příbuznost s cukrem. Jak je to ale ve skutečnosti s jejím vlivem na lidské zdraví? Je bezpečným sladidlem nebo podobně kontroverzním jako aspartam?
media

Proč kvůli umělým sladidlům nehubneme zas tak efektivně?

V rámci diety a hubnutí se mnoho z nás snaži z jídelníčku odstranit nadbytečné kalorie a cukry. Často nahrazujeme běžné potraviny těmi, které jsou označeny jako "bez cukru", "light" nebo "zero". Málokdo ale už pátrá po tom, jak naše tělo reaguje na takové potraviny, které obsahují umělá sladidla místo cukru. Často totiž kvůli používání umělých sladidel váha zůstane stejná, jako kdybychom si dopřávali potraviny slazené cukrem.