Sladidla

media

Co se v potravinách používá místo cukru a proč na fruktóze vzniká závislost

V potravinách se v posledních letech začal nahrazovat cukr levnějšími sladidly, nejčastěji pomocí glukózy, fruktózy nebo jejich kombinací jako je glukózo-fruktózový (nebo fruktózo-glukózový) sirup. Jak glukźa, tak fruktóza jsou sladké, obě jsou základní druh cukrů a u obou existují výhody i rizika, pokud je konzumujeme místo cukru. Jaký je mezi nimi vlastně největší rozdíl?
media

Jsou umělá sladidla v cole bez cukru bezpečná?

Dáváte si místo klasických sycených nápojů plných cukru radši jejich "lehkou" verzi? Máte radost, že díky tomu do sebe nedostáváte ani jednu kalorii navíc? Ve skutečnosti pijete místo cukru směsici náhradních sladidel, jejichž účinky na vaše tělo jsou hodně kontroverzní.
media

Čím se v potravinách nahrazuje cukr? Vše o přírodních sladidlech

Vnímání sladké chuti patří podle vědeckých poznatků k nejpůvodnějším chuťovým zkušenostem člověka. Už kojenec vnímá a pozitivně reaguje na sladkou tekutinu, protože sladké signalizuje energii, výživu pro tělo. V mozku dospělého člověka sladké vyvolává euforii, stimuluje totiž produkci „hormonu štěstí“ serotoninu. Čím se ale v potravinářství nahrazuje cukr?
media

Je sladidlo sukralóza bezpečné?

Kvůli kontroverzní pověsti ubývá výrobků, kde se používá aspartam nebo acesulfam K jako umělé sladidlo. Místo toho je nyní ve velkém propagována (a používána) sukralóza. I ona je ale umělé sladidlo, jejíž název jen evokuje příbuznost s cukrem. Jak je to ale ve skutečnosti s jejím vlivem na lidské zdraví? Je bezpečným sladidlem nebo podobně kontroverzním jako aspartam?