Co se v potravinách používá místo cukru a proč na fruktóze vzniká závislost

V potravinách se v posledních letech začal nahrazovat cukr levnějšími sladidly, nejčastěji pomocí glukózy, fruktózy nebo jejich kombinací jako je glukózo-fruktózový (nebo fruktózo-glukózový) sirup. Jak glukźa, tak fruktóza jsou sladké, obě jsou základní druh cukrů a u obou existují výhody i rizika, pokud je konzumujeme místo cukru. Jaký je mezi nimi vlastně největší rozdíl?

Glukóza i fruktóza mají přírodní původ

Jak glukóza, tak fruktóza patří mezi monosacharidy, tedy nejjednodušší formu cukrů. Základní rozdíl je v jejich původu. Fruktóza je ovocný cukr, glukóza cukr hroznový. V přírodě je tedy najdete všude ve sladkém ovoci, ale i ve formě škrobů v zelenině.

Pro potravinářství se většina těchto cukrů vyrábí ve velkém z jiných surovin, než je ovoce. Fruktóza se získává z cukrové třtiny nebo kukuřice, glukóza z rostlinných škrobů, zejména z brambor.

Čtěte také: Čím se v potravinách nahrazuje cukr - vše o přírodních sladidlech

Glukóza

Glukóza je nezbytná pro správné fungování našeho těla. Je základním a nejrychlejším zdrojem energie pro všechny tělesné tkáně. Pro některé lidské buňky, (např. mozkové buňky) a červené krvinky, je právě glukóza jediným zdrojem energie, bez kterého se neobejdou.

Když tělu dodáte glukózu a ta se dostane do krve, dojde automaticky k reakci, při které se stimuluje uvolnění inzulinu do krve. Buňky pak mohou glukózu využít jako zdroj energie a hladina cukru v krvi se sníží.

Fruktóza

Fruktóza - na rozdíl od glukózy - nestimuluje přirozené uvolnění inzulinu do krve. Blokuje totiž signál, prostřednictvím kterého dává mozek najevo, že tělo má energie dostatek. Fruktózy se tak snadno můžeme přejíst (mít jí v těle víc, než je zdrávo) a nevědět o tom, tělo se jí kvůli chybějícímu signálu "stop" nemůže nabažit. Když k tomu přidáte fakt, že fruktóza je o 1/5 sladší než glukóza, tělo si na ní snadno může vybudovat závislost.

Fruktóza také podporuje ukládání vnitřního tuku okolo orgánů a pomáhá zvyšovat hladinu špatného cholesterolu.

V přírodní podobě konzumujeme ovoce se slupkou a dužinou, které zpomalují vstřebávání živin a zvyšují pocit zasycenosti. Fruktóza díky tomu nemá tak negativní vliv jako v případě, že se používá ke slazení např. nápojů, ve kterých vlákninu nenajdete.

Přestože má fruktóza více negativních účinků na tělo než glukóza nebo cukr, výrobci potravin ji s oblibou používají v doslazování jejich výrobků. Je totiž výrazně levnější.

Čtěte také: Jak na cukru vzniká závislost a proč je v tolika potravinách

Článek publikován 20.8.2014, aktualizován 6.7.2019