Ty nejlepší články rovnou do mailu

Seznamte se s novým umělým sladidlem: Advantam

Už zanedlouho se možná začne v nízkokalorických potravinách objevovat nové umělé sladidlo Advantam (nebo advantame). Než tomu tak bude, seznamte se s tím, co je to vlastně zač. Informací o něm zatím není mnoho, ale i tak se nám podařilo najít poměrně podstatné informace.

Zádost o schválení sladidla advantam byla podána u amerického úřadu FDA už od dubna 2009 a následně i u Evropské komise a v Austrálii. EU schválila použití advantamu v červenci 2013, FDA letos. Výrobcům u nás tedy nic nebrání v používání sladidla při dochucování svých výrobků. Pro úplnost - maximální doporučená dávka pro dospělého jedince je doporučena ve výši 5 mg/kg hmotnosti.

Za zajímavou informaci považujeme fakt, že o schválení tohoto sladidla požádala stejná společnost, která je hlavním producentem sladidla aspartam.

Právě výroba advantamu je také s aspartamem úzce spjata. Jde totiž o kombinaci aspartamu s vanilinem. Advantam má být stabilní vůči vysokým teplotám a chuťově podobný cukru, přitom až několikatisícnásobně sladší než cukr nebo stokrát sladší než aspartam.

Otázku, jestli i advantam bude podobně kontroverzní jako je aspartam, nechme nyní stranou. Jasné určitě je, že jako umělé sladidlo bude v těle vyvolávat pocit hladu. Sladká chuť totiž vyvolá v těle produkci inzulinu, který má podpořit zpracování cukru. Ale ten zde přítomen rozhodně není, tělo tedy pro nadbytečný inzulin bude hledat "práci", a tedy řekne si o dodání dalšího jídla.

Jak bude působit advantam na naše zdraví je zatím předčasné spekulovat. Pokud jde o kombinaci kontroverzního aspartamu s jinou látkou, mohou tyto účinky být podobně kontroverzní. Doporučujeme ale obecně vyhýbat se umělým sladidlům přidávaným do "light" nebo nízkokalorických výrobků či nápojů. Tělu tak zbytečně nebudete dodávat uměle připravené látky.
 

Co vy na to?