Je lepek opravdu takový nepřítel, jak se v posledních letech říká?

V každém supermarketu najdeme celé oddělení potravin, které na sobě nesou hrdé označení, že jsou bez lepku. Mnoho lidí se snaží jíst právě tyto bezlepkové potraviny a žijí v přesvědčení, že tím svému tělu prospívají. Ostatně, někdo je na lepek alergický, takže ho také nesmí a jak se mu žije dobře! Ale není to jen módní blud?

Je jasné, že kdo má alergii na lepek, musí se mu striktně vyhýbat a jíst jen potraviny, které ho neobsahují. Což je často docela oříšek, protože lepek je i tam, kde bychom ho možná nečekali. Jenže tohle je zkrátka zdravotní diagnóza a nelze s ní nic dělat. Takových lidí ovšem není tolik – velká část těch, kdo lepek odmítají, nejsou alergici, ale jen jedinci, kteří podlehli bezlepkovým dietám a jejich slibům o štíhlejší postavě. Proto se stravují tak, že vynechávají vše původem z obilovin, nejí pečivo a podobně. V podstatě jim to nemůže nijak uškodit, ale že by to tělu nějakým způsobem prospívalo? Omyl.

Dále čtěte: Tyto potraviny obsahují lepek, i když tak nevypadají

Potraviny z obilovin dětem neodpírejte

Jednou z největších chyb matek, které vyznávají bezlepkovou stravu, je odpírání potravin s lepkem jejich dětem, zejména kojencům. Když se začíná s prvními příkrmy, je nutné děti seznámit také s lepkem, aby jejich tělo umělo správně trávit různé druhy potravy. Ideální je například zahušťovat jim ovocné přesnídávky piškoty, aby si na lepek přivykly.

Pokud se to nedělá, u dětí se později může snáze rozvinout celiakie, tedy alergie na lepek, která už se pak nedá zvrátit ani dost dobře léčit. Není vhodné ani odpírat lepek starším dětem, protože jim nemůže v žádném případě ublížit (pokud na něj samozřejmě nemají alergii).

Co z toho plyne? Kdo nechce lepek z vlastního rozhodnutí, tomu v jeho životosprávě nelze bránit, ale je to jen následek přechodné módní vlny. Kdo lepek odpírá dětem, měl by se zamyslet nad možnými důsledky svého chování. A kdo trpí celiakií? Ten může mít radost, protože díky módě se nyní prodává mnohem více bezlepkových potravin než kdykoliv dřív.

Dále čtěte: V čem je bílá mouka pro naše zdraví horší než ta celozrnná?