Pečivo

media

Vyznáte se v názvech pečiva? Tmavé není vždy zdravé

Leckdo se při hubnutí striktně vyhýbá pečivu, protože po něm se přece nedá zhubnout, ale naopak kvůli němu přibíráme. Nebo ne? Je pravdou, že bílé pečivo vám toho mnoho prospěšného nepřinese. Jeho tmavší ekvivalenty mohou ale být pro zdraví lepší volbou. Tedy pokud se v nich vyznáte a nenaletíte obchodníkům na jejich triky.
media

Je lepek opravdu takový nepřítel, jak se v posledních letech říká?

V každém supermarketu najdeme celé oddělení potravin, které na sobě nesou hrdé označení, že jsou bez lepku. Mnoho lidí se snaží jíst právě tyto bezlepkové potraviny a žijí v přesvědčení, že tím svému tělu prospívají. Ostatně, někdo je na lepek alergický, takže ho také nesmí a jak se mu žije dobře! Ale není to jen módní blud?
media

Tyto potraviny obsahují lepek, i když tak nevypadají

Lepek je směs bílkovin, která se běžně nachází v obilninách jako je pšenice, ječmen a oves, a tedy v mouce a pečivu obecně. Pokud ho v potravě přijímáme vysoké množství, tělo si s ním nedokáže poradit a způsobuje zdravotní problémy. Nemoci způsobené nesnášenlivostí organismu na lepek mohou být např. celiakie nebo Crohnova nemoc.
media

Názvy pečiva a chlebů mohou mást. Jak se v nich orientovat?

Sáhli jste nedávno v obchodě po slunečnicovém chlebu místo levnějšího označeného "jen" jako vícezrnný? Možná jste si zbytečně připlatili za pečivo s podobnou chutí i stejnými nutričními hodnotami. Označování pečiva v Česku je sice jasně dáno, ale jeho marketingový název bývá často výraznější.
media

Na tyto triky si u potravin dejte pozor!

Čím je populárnější zdravý životní styl, tím více výrobců se snaží přesvědčit zákazníky, že právě jejich potraviny jsou zdravé. Někteří upraví receptury, jiní naopak upraví jen obaly. Pojďte se s námi podívat na to, jaké triky na vás výrobci potravin zkoušejí nejčastěji a kterým potravinám se tedy radši při zdravém životním stylu vyhýbejte.
media

Recept na vynikající focacciu

Tradiční italský "chléb chudých" focacci je dnes oblíbenou pochoutkou i v luxusnějších restauracích. Přitom jeho příprava je velmi snadná a rychlá i doma. Podle jeho tloušťky pak máte pochoutku buď křupavější nebo chlebovější, kterou si vychutnáte i s nějakou dobrou pomazánkou.