Luxusní recept: Borůvkové croissanty

Toužíte po luxusně dobré sladké snídani? Co takhle ji trochu oživit? Doma pečené borůvkové croissanty si rozhodně vychutnáte jak vy, tak celá rodina. I za tu přípravu se rozhodně vyplatí je ochutnat. 

Co potřebujeme?

Na těsto

  • 1 kostku droždí
  • 1 hrnek mléka
  • 4 hrnky hladké mouky
  • 50 g másla
  • 4 lžíce cukru moučka
  • špetku soli

Na borůvkovou směs

  • Hrnek borůvek
  • Kostku ledu
  • 1/4 hrnku citronové kůry 
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 220 g másla

Jak na přípravu?

Do mísy, ve které budete hnětat těsto, vsypte mouku a uprostřed vytvořte rukou ďůlek. Do něj nasypte cukr, vlijte vlažné mléko a rozdrobte kvasnice. Nechte cca 10 minut vzejít kvásek.

Poté přidejte máslo nakrájené na kostky a špetku soli a vyhnětejte těsto. Hotové těsto odložte na teplé místo a nechte cca hodinu kynout a poté, než zmrzne borůvková směs, nechte odpočívat zabalené v lednici.

Mezitím si přichystejte borůvkovou směs. 

Do lehce změklého másla vmíchejte všechny ostatní ingredience. Doboručujeme ruční mixér nebo šlehač, aby se vám podařilo borůvky rozmixovat na co nejmenší kousky.

Borůvkovou směs rozprostřete do cca 20x30 cm velkého pekáčku vyloženého papírem na pečení a uhlaďte. Dejte na alespoň 2 hodiny do mrazáku zmrazit.

 

Těsto rozválejte na pomoučeném válu do tvaru obdélníku s protáhlými rohy. Plát by měl být dostatečně velký, abyste do něj pak mohli "zabalit" zmrzlou borůvkovou směs, ale dostatečně tlustý, aby se nikde neroztrhl.

Borůvkovou směs položte doprostřed plátu rozváleného těsta a rohy těsta přeložte doprostřed směsi, jako byste chtěli udělat obálku.

Na zabalené croissantové těsto přitlačte váleček v postupně odshora až dolů v několika částech. Díky tomu se obě části těsta lépe spojí. Poté těsto opatrně rozválejte na délku (neválejte na šířku) a pak přeložte zpět do půlky těsta horní i spodní konec. Otočte a znovu přitlačte váleček a na délku rozválejte. A poté ještě jednou, možná dvakrát. Cílem je, aby se borůvková směs a těsto co nejvíce propojily. Celé propojování by mělo proběhnout rychle, aby borůvková směs co nejméně rozmrzla. 

Po rozválení croissantové těsto vložte do sáčku a nechte ještě alespoň dvě hodiny chladit v lednici nebo pro urychlení dejte na 20 minut do mrazáku.

Těsto pak rozválejte na tenký plát a nakrájejte ho na trojúhelníky. Do okraje, od kterého budete croissanty rolovat, položte několik borůvek. Pak už jen srolujte do tvaru croissantu a položte na pečicím papírem vyložený plech. Mezi croissanty nechte větší rozestupy, i při pečení ještě trochu nakynou.

Nakonec potřete croissanty rozšlehaným bílkem.

Troubu předehřejte na 200 stupňů a croissanty pečte, dokud nezhnědnou. Nám pečení trvalo cca 30 minut.

Borůvkové croissanty nám chutnaly jak ke kávě, tak jen ke sklenici mléka. Věříme, že i vy si na této luxusní dobrotě pochutnáte.

Dobrou chuť!