Recept: Jak připravit dokonalé bulky na hamburger

Nejen na grilovací sezónu se hodí znát tajemství dokonalých hamburgerových housek. Vždyť právě ony dotváří dojem z připravovaného jídla. Tady je osvědčený recept, který jsme si zamilovali.

Co potřebujeme?

  • 375 g hladké mouky
  • 120 ml mléka
  • 120 ml vody
  • 1 velké vejce
  • 8 g sušeného droždí (lžíce)
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce rozpuštěného másla (na pomazání)
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce cukru
  • semínka dle chuti na posypání (za nás vede sezam)

Jak na přípravu?

Droždí smíchejte v hrnečku s teplou vodou, až se pořádně rozpustí. V míse (nebo nádobě kuchyňského robota) rozmíchejte mléko s vejcem, cukrem, olejem a solí. Přilijte droždí s vodou a promíchejte.

Pak přisypávejte mouku. Hezky pomalu, aby vám vzniklo řidší těsto. To poté vypracujte tak, aby přestalo lepit na stěny nádoby a jakmile (cca po 10 minutách) je hotovo, nechte těsto cca hodinu zakryté kynout.

Pak ho vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na cca 8 - 10 dílů a vytvarujte pravidelné bulky. Ty klaďte na pečicím papírem vyložený plech, poté zakryjte utěrkou a nechte dalších cca 40 minut na teplém místě kynout.

Troubu předehřejte na 185 stupňů. Než dáte bulky péct, potřete je rozpuštěným máslem, aby měly krásně matný povrch a posypte semínky. Pak už jen pečte cca 18 minut a máte hotovo.

Domácí hamburgerové bulky oceníte nejen k přípravě hamburgeru, nám chutnaly i jen tak na sladko s máslem a marmeládou. 

Dobrou chuť!