Lepek pro většinu lidí není nepřítel

Lepek je v dnešní době velkým tématem, protože oproti minulosti dokážou lékaři u lidí, kteří mají po konzumaci určitých typů potravin problémy, odhalit alergii právě na tuto látku. V běžných supermarketech je dnes navíc široká nabídka produktů neobsahujících lepek. Ale téma života bez lepku se někdy může stát i škodlivým trendem.

Je jasné, že pokud máte alergii na lepek, je nutné ho zcela omezit a nekonzumovat žádné potraviny obsahují ho. To znamená zejména vyhýbat se potravinám z mouky (respektive z obilí), ovesným vločkám, kuskusu, kroupám, jogurtům, uzeninám, müsli, instantním jídlům nebo třeba pivu. To vše je rázem zakázané, protože pokud některou z těchto potravin sníte, do několika minut začnete cítit pálení v krku, rozbolí vás žaludek, bude následovat průjem nebo zvracení. S tím pak souvisí únava, mohou se vám více začít kazit zuby, můžete mít kopřivku, afty nebo začnete trpět třeba i chudokrevností.

Pomoc specialistů

Lidé si většinou myslí, že alergie na lepek je neřešitelná a bude je omezovat už po celý zbytek jejich života. Už nikdy neokusí nic z toho, co mívali tak rádi, ale co jejich tělo nesnese. Ale je to omyl. Zaprvé se velmi často stává, že pokud se alergie na lepek potvrdí u dětí, tak může v průběhu následujících několika let samovolně zmizet a daný člověk může v dospělosti už bez jakýchkoliv omezení jíst úplně vše.

Zadruhé existuje metoda, jak se alergie na lepek zbavit. Lékaři mají k dispozici speciální vakcínu, která je obdobou očkování. Je v ní upravený alergen a lékař pacientovi několikrát v řadě dá tuto injekci, čímž tělo začne lepku postupně přivykat. U mnoha pacientů to zabere a alergie se zcela zbaví.

Nebezpečný trend

Horší je, že někteří lidé si myslí, že lepek je nebezpečný, nevhodný, nezdravý. I když žádnými obtížemi netrpí, začnou se mu vyhýbat a schválně si kupují bezlepkové potraviny. Stejně nutí jíst třeba i své děti, protože se bojí, že by jim lepek mohl ublížit. Ale to je naprostý nesmysl a ochuzují své tělo o mnoho důležitých živin, které jsou běžnou součástí potravin obsahujících lepek. Pokud tyto živiny ničím nenahrazují, koledují si o vážné zdravotní problémy.