Ty nejlepší články rovnou do mailu

Detox mladým ječmenem

O tom, že pivo obsahuje vitamíny a mnoho dalších prospěšných látek se ví dávno. Pivaři sami by dokázali hodiny vyprávět. A v duchu, že na každém šprochu pravdy bývá trochu, tady to rozhodně platí. Řeč však nebude o pivu, ale jen o jedné jeho složce. O ječmeni. Pro detox organismu je to ječmen mladý, zelený, ještě nedozrálý.

Proč užívat zelený ječmen

Ječmen má tu zvláštnost mezi rostlinami, že na sebe váže většinu těžkých kovů. I v našem těle se těžké kovy postupně usazují. Sušené mladé rostlinky ječmene dokážou tyto těžké kovy na sebe vázat a my je pak spolu s ním ze svého těla snáze vyloučíme. Tato detoxikační kůra by však neměla trvat ani příliš dlouho, ale ani krátce. První viditelné účinky se dostavují až téměř po měsíci, což se někomu může zdát docela dlouho. Ale těžké kovy se v našem těle usazují po celý náš život. Blahodárné účinky detoxu přetrvají celkem dlouho.

Na co si dát pozor

Detoxikační kůra užíváním mladých rostlin ječmene by neměla mít delšího trvání než tři měsíce. Po této době by měla nastat přinejmenším stejně dlouhá pauza. Rostlinky nebo tabletky sušeného ječmene je vhodné před spolknutím rozkousat. Ječmen na sebe váže veškeré kovy, tedy i rtuť obsaženou v amalgámových plombách. V ústech však nemá dostatek času k působení, tudíž se toto děje minimálně. Přesto je vhodné si po užití vypláchnout ústní vodou. V žaludku a dalším trávicím traktu je už tato vlastnost ječmene velmi žádoucí.

Kdy a jak užívat

Zelený ječmen lze užívat v různé formě. Zelené rostlinky, odrostlejší klíčky nebo sušený. V dnešní době lze koupit i běžně v lékárně sušený zelený ječmen v podobě tablet. Užívat by se měl hodinu až dvě před jídlem. Je to proto, že v potravě přijímáme i látky, které zpomalují nebo naopak zrychlují naše trávení. Například na vitamín C je třeba dát velký pozor. Stejně jako umí některé rostliny na sebe těžké kovy navázat, tak je umí vitamín C uvolňovat. Z těla by se tak řádně nevylučovaly, ale usazování by dál probíhalo, ale jen soustředěné v játrech a ledvinách. Vitamíny bychom právě proto měli užívat až půlhodinu nebo lépe hodinu po jídle.

 

Naše tělo nám musí vydržet celý náš život. Proto si zaslouží, abychom se o něj starali co jen to je možné.

Co vy na to?