Co se stane, když přestanete cvičit

Nemusíte s cvičením skončit jen proto, že už vás nebaví a po celou dobu jste se k němu nutili jen kvůli snižování váhy. Mnoho lidí si dá pauzu s nulovým pohybem kvůli úrazu, nemoci, kvůli nečekané životní události. A čím déle jejich necvičící přestávka trvá, tím hůř se pak do svého dřívějšího režimu budou vracet. A co hůř, chybějící pohyb, na který už si tělo přivyklo, se již po pár dnech začne negativně projevovat nejen na svalech, ale i třeba na zvyšující se hladině cukru.

Nepřestávejte

Pokud to jen trochu jde, nepřestávejte s pohybem. Ať už jste předtím cvičili jakkoliv často a dělali jakýkoliv typ pohybu, snažte se hýbat dál. Třeba s nižší intenzitou a méně často. I kdyby mělo jít jen o procházku, o protahování se doma a tak dále. Pokud se přestanete hýbat zcela, je to pro tělo velký šok. A kdo se do měsíce ke svému režimu nevrátí, ten bude cestu zpět hledat jen těžko. I když je nutno říct, že když po čase začnete cvičit znovu, bude to pro vás samozřejmě o něco snazší než pro lidi, kteří nikdy necvičili, protože vaše svaly mají určitou paměť a relativně rychle se zase přizpůsobí aktivitě.

Negativní změny

Když začnete cvičit a vytrváte, tak na sobě týden za týdnem můžete viditelně pozorovat pozitivní změny – hubnete, obvod vašeho pasu či hýždí se zmenšuje, svaly se zpevňují, tuk mizí, lépe se vám dýchá, snadněji se ohýbáte, ručička na váze jde strmě dolů. Dosáhnout vytyčeného cíle nicméně trvá strašně dlouho a chce to hodně pevnou vůli.

Když s cvičením přestanete, začne se odehrávat přesně opačný proces a tělo se postupně začne vracet do starých kolejí. Zpevněné svaly „měknou“, mění se v tuk, tělo už není tak pevné. Zvyšuje se hladina cukru v krvi, stoupne krevní tlak a sníží se množství kyslíku, které tělo potřebuje pro získání energie. Čím déle se nehýbete, tím je zhoršování stavu viditelnější. A jde to velmi rychle – mnohem rychleji než vybudování si pevné muskulatury. Proto se snažte nerezignovat na pohyb úplně – nevyplatí se to.