Hormonální antikoncepce na zdraví nepřidá ani mužům

Spousta žen na hormonální antikoncepci nedá dopustit. Vždyť díky ní otěhotní jen ve chvíli, kdy skutečně chtějí, chrání je a pouhá jedna tabletka denně jim zajistí klidný spánek i dlouhé bezdětné mládí. I když jen u nás v Česku antikoncepci užívá více než milion žen, není to úplně nejideálnější způsob ochrany. Naopak, je velmi rizikový, a to i pro muže.

Už o tom bylo napsáno mnoho a přesto ženy kvůli pohodlnosti chodí dál ke svým gynekologům a každý čtvrtletí po nich vyžadují nový recept na hormonální antikoncepci. Gynekolog jim obvykle neřekne "ne", protože antikoncepční pilulky jsou obrovským farmaceutickým byznysem i nejpohodlnějším způsobem, jak neotěhotnět. Takové hormonální tělísko a jiné způsoby ochrany jsou jako ochrana proti otěhotnění úplně stejně účinném jen se tolik nepoužívají. Pilulky jsou bohužel také obrovskou zátěží nejen pro náš organismus, ale druhotně i pro životní prostředí a pak zase zpátky pro nás.

Riziko rakoviny i prostaty

Ať už užíváte jakýkoliv lék, vždy může mít nějaké vedlejší účinky. Četli jste si někdy příbalový leták antikoncepce? Většina lidí ho buď nečte, nebo nad ním mávneme rukou jako nad zbytečným strašením vedlejšími účinky. Ale není to mýtus. Lékaři a vědci skutečně prokazují, že kdo dlouhodobě užívá hormonální antikoncepci, u toho existuje zvýšené riziko onemocnění rakovinou prsu a hrozí mu i více než jiným trombóza. Prokazatelný je i negativní vliv na činnost štítné žlázy.

A co víc, užívání antikoncepce ohrožuje i muže, kteří ji samozřejmě neberou. Chemikálie v ní obsažené se dostávají v moči do kanalizace. Tato odpadní voda je sice pečlivě pročišťována, ale není vyčištěna na sto procent. Částečně se pak tato voda dostane zpátky do jídla a pití a stopové množství chemických látek z antikoncepce se dostává opět do našeho organismu. Podle vědců tak jsou i muži kvůli tomuto ohroženi zvýšeným rizikem vzniku prostaty a horší se i kvalita jejich spermií.

Vliv na porodnost

A že je antikoncepce i přes všechna ta rizika úžasná, protože vám zkrátka umožní neotěhotnět, když nechcete (ochrana samozřejmě není úplně stoprocentní)? To nikdo nepopírá, ale lékaři před tímto trendem také varují – ženy spoléhají na ochranu, těhotenství cíleně odkládají, budují kariéru, a když se konečně po mnoha letech užívání těchto prášků rozhodnou otěhotnět, najednou to nejde.

Tělo se nejprve musí nějakou dobu očišťovat od vlivu antikoncepce, navrátit k původním procesům bez změn v produkci hormonů. Navíc už je řada žen v takovém věku, kdy může být otěhotnění problematické a pak nastupuje odborná pomoc lékařů. Ostatně, ani muži ve vyšším věku nemají tak ukázkový spermiogram jako pětadvacetiletí mladíci.

Pokud si bez antikoncepce nedokážete představit svůj život, měli byste se nad tím přesto zamyslet a možná se s ohledem na sebe, ostatní lidi i přírodu pokusit hledat jiné a stejně spolehlivé cesty ochrany, které ale nikomu tolik neubližují.