Bílkoviny, ale ani sacharidy. Co byste neměli vynechat u večeře?

Naučit se hubnout zdravě, pozvolna a účinně, může být na začátku docela věda. Mnoho lidí, kteří to zkusili, narazilo už na řadu komplikací, které jim ve vysněné cestě za štíhlou postavou zkazily jejich plány. A největší otazníky panují kolem večeře. Kdy si ji dát? Jakou? Nebo je lepší vynechat ji?

Zásadní odpověď zní – večeři byste rozhodně vynechávat neměli. I když se to může zdát jako dobrý nápad, abyste šli spát méně najedení a mohli tak lépe hubnout, tak nakonec docílíte pravého opaku. Vyhladovělé tělo bude čekat na nejbližší příležitost, aby z přísunu příští stravy získalo co nejvíce tuků a udělalo si zásoby pro příští hladovou noc.

Sacharidy i bílkoviny

Správná večeře by se měla skládat z bílkovin, ale chybět by neměly ani sacharidy. Tedy samozřejmě ty zdravé. Pokud máte rádi zeleninu, zkoušejte různé její úpravy, čímž získáte právě cenné sacharidy a částečně i vlákninu, které vám pomohou zasytit se a zůstanou v těle až do rána.

Co se týká bílkovin, můžete sáhnout po libovém kuřecím masu, rybě nebo třeba šunce. U všech ale pozor na množství soli. Jako příloha k jídlu se u večeře hodí luštěniny, rýže – nebo ji zcela vynechejte a dejte si místo ní právě třeba jen zmiňovanou zeleninu.

Kdy večeřet?

Čas večeře je hojně diskutovaný a řada lidí snažících se zhubnout chybuje právě v této oblasti. Věří totiž mýtu, že je nutné navečeřet se do pěti nebo šesti hodin odpoledne. Ale pokud v tu dobu teprve přicházíte z práce domů, je nesmysl snažit se v rychlosti hned najíst a pak hladovět. Rozumnější je držet se zásady, že večeřet byste měli asi dvě až tři hodiny před ulehnutím.

Jídlo se do té doby stihne dostatečně strávit a nebude vám v noci těžko. Navíc nebudete mít hlad. A když přece jen, můžete se ještě sáhnout po malé svačině (například jogurt nebo tvaroh s hrstí oříšků či mandlí, lžičkou medu nebo kousky ovoce).