Středomořská strava je perfektní i pro vaše srdce

Srdce je je orgánem, který nám dává život a který často dáváme do teoretické souvislosti s projevováním citů a emocí. Jakmile začne špatně pracovat, je to život ohrožující problém. Pokud si chcete zachovat své zdravé srdce co nejdéle, neměli byste podceňovat prevenci.

Jednou z cest, jak posílit srdce i celý kardiovaskulární systém, zbavit cévy nezdravého cholesterolu a zpevnit je, je samozřejmě cvičení. Pokud máte dostatek pohybu, cvičíte pravidelně a vaše srdce je zvyklé na zvýšenou fyzickou námahu, tak vám pak lépe poslouží i ve stresových situacích. I když trpíte jinými zdravotními problémy, které vám znemožňují namáhavější cvičení, choďte aspoň na procházky – a čím rychlejší krok zvolíte, tím lépe pro vaše srdce.

Nevhodná strava

Při nezdravé životosprávě, kdy se stravujeme tučnými, mastnými a jinak nezdravými jídly, dochází nejen ke zvyšování naší tělesné hmotnosti. Negativně to ovlivňuje celý kardiovaskulární systém. V cévách se usazuje cholesterol, který je ucpává. V těle se může začít tvoři vnitřní tuk, který může dokonce obalit srdce a tím snižovat jeho činnost. A špatná strava plná soli a tuků má na srdce celkově negativní vliv a zatěžuje náš organismus.

Středomořské poklady

Je jasné, že pokud budete jíst zdravě, vyváženě a do svého jídelníčku zařadíte hodně ovoce a zeleniny, bude to skvělé pro celé vaše tělo, budete v lepší kondici, nebudou se tolik namáhat klouby ani zatěžovat metabolismus. A velmi to svědčí samozřejmě také srdci, které může dobře pracovat a nic ho neomezuje.

Pokud pro své srdce chcete udělat něco opravdu dobrého, zařaďte do svého jídelníčku prvky středomořské stravy. Ta je pro jeho správnou činnost totiž úplně neocenitelná. Nemusí jít přitom zdaleka jen o mořské plody, ale důraz dávejte hlavně na ryby (ty byste měli jíst třikrát týdně). Na úkor toho omezte červené maso, které vám stačí jen jednou až dvakrát do týdne.

K tomu jezte hodně čerstvého ovoce a zeleniny. Zejména zelená zelenina je pro srdce skvělou vzpruhou, protože dokáže rozšiřovat cévy. Z ovoce sáhněte v letním období třeba po borůvkách, které jsou neocenitelnými antioxidanty a dokážou snižovat vysoký tlak.