Silvestrovské pohoštění nemusí být nezdravé

Loučení se starým rokem většinou doprovázejí bujaré oslavy, nespočet přípitků a hromady nezdravého jídla. Nedílnou součástí je často i následná ranní kocovina a prolenošený Nový rok, protože na jinou činnost se po tak veselých oslavách obvykle nezmůžete. Co to letos udělat jinak, zdravěji a zajímavěji?

Pokud se snažíte udržet v kondici, jsou pro vás Vánoce i Silvestr zkouškou pevné vůle. Ostatní vás totiž jistě budou přemlouvat, ať uděláte výjimku, ať si dáte s nimi, vždyť jedno zhřešení přece nic neznamená. A pokud vás už dopředu děsí, že jejich svodům podlehnete, tak se připravte předem a zajistěte, aby vás nezdravé pochutiny letos nelákaly – tyto silvestrovské oslavy totiž budou podle vás a zajímavější než kdy jindy.

Jde to i zdravě

Připadá vám, že zajistit na Silvestra zdravé pohoštění je skoro nemožný úkol? Kdo by stál o zeleninu a ovoce? Všichni přece chtějí chlebíčky, jednohubky, chipsy, pivo a další českou „klasiku“. Ale když se připravíte dostatečně předem, všichni vaši hosté i rodina zjistí, že to zdravěji a zajímavěji jde. A bude jim to velmi chutnat.

Správné ingredience jsou základ

Nemusíte připravovat nic, na co ostatní nejsou zvyklí – ale pokud nakoupíte zdravé ingredience, můžete z nich pak připravit i fit dobroty. Chlebíčky se dají dělat z celozrnné veky či bagety. Pomazánka nemusí být nutně z majonézy a na vrch nemusíte dávat tvrdý salám nebo plesnivé či jiné tučné sýry.

Zazáříte ale třeba s cizrnovou pomazánkou s česnekem a kurkumou, olivovou tapenádou, křenovou pomazánkou s ořechy, humusem. Připravit můžete také tzatziky, coleslaw, vařenou kukuřici či okurkové kanapky.

Specialitky na půlnoční stůl

Čím dalším můžete nadchnout své silvestrovské hosty? Třeba plněnými žampiony, chipsy z červené řepy, pečenou dýní, tortillami, těstovinovými saláty s rozličnou (třeba i grilovanou) zeleninou a dalšími originálními dobrotami, na které budou všichni ještě dlouho vzpomínat. A navíc po nich nikdo nepřibere ani kilo, nikomu nebude druhý den špatně z přejedení a ke střídmému popíjení se všechny tyto dobroty skvěle hodí.