Otruby nejsou odpad, ale výborný doplněk zdravé stravy

 

Jaký přínos mají otruby v jídle

 

Dřív se otruby používaly především pro krmení domácích zvířat. I přesto, že v nich už není zrno, tak mají vysokou výživovou hodnotu. 100g otrub by nám dokázalo dát skoro 1500Kj. To je docela dost. Ale zkuste si sníst deset deka otrub. Kdepak. To dost dobře nejde. Ani by to nebylo vhodné. Ovesné otruby patří k potravinám které zpomalují trávení. Naše tělo tak získává z daného pokrmu potřebnou energii po delší dobu. Například bílý nebo ovocný jogurt. Výborná svačinka, ale po chvíli je zase hlad. Se lžičkou otrub nás ten samý jogurt zasytí na mnohem delší dobu.

 

Kdy otruby jíst a v jakém množství

 

Doporučená denní dávka je pouhá jedna polévková lžíce denně. Při redukčních dietách lze toto množství dočasně navýšit. Lze je jíst jen tak s jogurtem nebo z nich uvařit ovesnou kaši. Jemně mleté otruby navíc dokážou výborně zahustit pokrmy. Zcela nahradí zásmažku. Jelikož otruby velice rychle navozují pocit plnosti, měli bychom s nimi zacházet opatrně. Nikdo přece nechceme, aby nám bylo po jídle těžko. S přidanými otrubami tedy musíme dopředu počítat a nandat si na talíř o něco menší porci.

 

Čím jsou ovesné otruby prospěšné

 

Především obsahují ohromné množství vlákniny. Patří mezi potraviny s detoxikačním účinkem. Dokážou výborně pročistit naši trávicí soustavu. Tím, že zpomalují trávení jako takové, tak pročistí i tlusté a tenké střevo. To jsou místa, kudy většina potravin mimo vlákninu jen proletí a usazené nestrávené zbytky s sebou nevezmou. Otruby usnadňují vyprazdňování a odstraňují některé příčiny nadýmání. Pokud jsou potíže způsobené jídlem, ovesné otruby je dokážou vyřešit.

 

Kdyby už ne pro dobrý pocit, jedením ovesných otrub prospějeme svému zdraví. Díky množství vlákniny, kterou obsahují, snižují otruby i riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Nemoci, která je v naší české kotlině rozšířená nejvíc na celém světě.