Chcete dokonalý zrak? Vyzkoušejte lutein

Už dříve se lutein používal jako potravinářské barvivo. Je čistě přírodní a do našeho těla se převážně z jídla. Zjednodušeně řečeno se dá říct, že rostliny, které obsahují betakaroten, obsahují také lutein.

Proč je lutein důležitý?

Naše oči jsou ve velké míře vystaveny negativním účinkům okolí. Oproti kůži jsou náchylnější na ultrafialové záření a tím jsou také poškozovány volnými radikály. Právě těmto negativním účinkům se dokážeme bránit antioxidanty mezi které lutein patří.

Při výzkumu luteinu se zjistilo, že se zvláštním způsobem váže na oči. Konkrétně ve dvou oblastech očí a to takzvaném žlutém bodě a v oční čočce. Právě zmíněný žlutý bod podléhá degeneraci nejvíce a může za zhoršené vidění. Zkrátka, volné radikály jej poškozují a to je právě ten okamžik, kdy se potřebujeme bránit. Lutein právě toto umí zařídit. A nejen to.

Jak lutein funguje?

Pokud bychom měli určit nejcitlivější část oka, pak jim bude rozhodně oční čočka. Je tvořena skoro celá z bílkovin (až z 98%) a zde mají volné radikály největší šanci páchat škodu. Dlouhodobé škodlivé působení má za následek šedý zákal, kterému můžeme připsat skoro poloviční důsledek slepoty v pozdějším věku.  

Podle studií existuje prokazatelná souvislost mezi zvýšenou konzumací luteinu a prevencí šedého zákalu. Přesně jak jsme napsali v první části našeho článku, lutein se uloží právě v očích a zabrání postupné degeneraci oční čočky.

Samozřejmě je jeho účinek omezený, takže je třeba se vyvarovat zbytečnému zatěžování očí. Například neúměrným slunečným zářením. Ale stejně špatně působí na oči i cukrovka, případně dlouhodobě zvýšený krevní tlak.

Lutein tedy neumí žádné zázraky okamžitě. Nedokáže nám opravit například dioptrie, které už musíme nosit. Ani nedokáže účinně léčit už vzniklý šedý zákal. Jeho hlavní přínos poznáme až v pokročilém věku, kdy nám naše oči budou sloužit stále tak dobře, jen díky tomuto zázraku.

Kde lutein získat?

jak už jsme řekli, tam kde najdeme betakaroten, tam bude lutein. Pokud si tedy myslíte, že mrkev je to správné řešení, máte pravdu. Bohužel ale zrovna mrkev není tím největším zásobníkem, který můžeme ve svém okolí najít.

Z dostupných zdrojů se jej najvíce objeví v květech lichořeřišnice (až 45 mg/100g), ale z těch běžnějších vyzkoušejte třeba listy pampelišky, nebo špenát. Oboje má luteinu skoro 10x víc, jako mrkev.

Nejúčinnější bude ale podávání luteinu jako doplňku stravy. V každé lékárně můžete zakoupit balení tabletek, které mají potřebnou dávku v sobě a obvykle si tak lépe zajistíte pravidelný příjem.