Napiš, nezapomeneš! Po čem sáhnout, když už paměť nestačí

Starý dobrý papír

Papír je tu s námi po staletí a prozatím nikdo nic lepšího nenašel. Možná jen o kousek jej vylepšila firma 3M. Ta totiž v roce 1974 vynalezla samolepící štítky, které dnes známe jako post-it lístečky. nesporná výhoda těchto poznámek je ta, že je můžete umístit přesně tam, kde potřebujete něco připomenout. Nákupní připomínky budete mít na lednici a ty pracovní zase hezky u stolu.

Nevýhoda je, že nejsou pevná a tak je například vítr může rozfoukat. Další nevýhodou, kterou jsme vlastně uvedli i jako výhodu je různé umístnění. Znáte ten pocit, že jste měli něco udělat, ale nevíte co? V takovém okamžiku asi těžko budete obcházet všechna místa a hledat co to vlastně bylo. V takovém případě je vhodnější mít jen jedno místo.

Diář je víc než papír

Přesně takové místo je diář. Vlastně hodně poznámkových papírů na jednom místě. Vše hezky uspořádané, navíc se dá úkolům dát jasný termín v podobě data. Vyřízené se prostě škrtnou a máme hotovo. Opět je tu ale trošku problém v tom, že diář na nás působí příliš pracovně. Není výjimkou kdy se vás zmocní záchvat paniky, jen se na diář podíváte. Obvzlášť v moderní době, kdy se hranice mezi pracovní činností a soukromou hledá jen těžko. Toho jsou si vědomi i výrobci diářů, které už ani zdaleka nejsou jen kalendář na stole. Kompletní byznys na tom založil třeba Moleskine, jeden z nejznámějších výrobců diářů poslední doby.

Do takového diáře si totiž nezapisujete jen pracovní úkoly, ale i třeba takovou maličkost, jako čím si plánujete udělat tento týden radost. Za splněné úkoly dostáváte nálepky, jako ve škole - a ono to funguje. Obavy z přetížení jsou pryč a diář se nebojíte otevřít. Jenže co když se z diáře stane druhá hlava a co když ji někde necháte?

Zkuste něco modernějšího

Tohle se už stalo každému. Chcete se podívat, jestli máte volno příští týden a najednou zjistíte, že diář leží v práci na stole. V takovém případě asi oceníte nejvíc moderní technologie. Poznámky v mobilu se umí synchronizovat do počítače a zpátky. Umí nám připomenout správný okamžik a jedním pohybem myši umí změnit termín. Výhoda je zde zcela jasná, všechny informace hned po ruce a především zálohované. Opět se už i zde zapomíná na klasický kalendář a na výsluní se derou specializované firmy. Takový Evernote je úžasná věc, která umí klasické poznámky, ale i obrázky, nebo fotografie. Chcete si poznačit recept? Hotové dílko si vyfotíte a přiložíte k poznámce. Díky fotce tak bude už vždy vědět, jak to vlastně vypadalo a proč jste si to vůbec poznačili.

V mobilu samozřejmě musíte zapomenout na nálepky a odměny, ale jinou formu si můžete vymyslet klidně sami.