Kopřiva jako lék

Celým jménem se jedná o kopřivu dvoudomou. Bylinku, která dorůstá běžně 30 cm, ale není výjimkou najít i metrové kusy. Má ráda stinná stanoviště a vlhké půdy bohaté na dusík. Přesně taková najdeme na okrajích lesů, nebo v okolí cest.

Nejlepší doba pro sklizeň kopřiv je právě na jaře. Už na začátku března můžete sklízet malé rostlinky, ale pravá sezona nastává v dubnu. V tomto období už stonky získávají na síle a kopřiva zažíná žahat. Ke sběru si tedy vezměte rukavice a sbírejte jen horní část, která má zajímavou čerstvou chuť. Klidně ale můžete kopřivu sbírat během celého roku, pak už ale sbírejte pouze listy a především dávejte pozor odkud si ji přinesete. Prach z ní totiž budete dostávat jen velmi těžko.

Proč bychom vlastně kopřivu měli sbírat? Především pro její nutriční hodnoty. Málokdo ví, že kopřiva obsahuje vedle minerálů Ca, Mg, K, P, Fe i velké množství bílkovin. Obsahuje dále vitamin C, B, karoten, chlorofyl, třísloviny, glukokininy, celulózu acetylcholin, sacharidy a řadu dalších. Zkrátka něco co by v naší domácí lékárničce nemělo chybět.

Kopřiva má velmi výrazné detoxikační účinky a obecně čistící účinky jí může leckterý drahý produkt závidět. Pokud to vezmeme opravdu jen základním výčtem, pak můžeme říct, že kopřiva je čistící, detoxikační, stahující, posilující, má antirevmatické účinky a snižuje krevní tlak. Navíc je kopřiva antiseptická. Působí proti kašli, ale také snižuje hladinu krevního cukru. To je už pořádný seznam dobrých vlastností. Ale tu nejpodstatnější si necháme na konec. Už od pradávna se totiž kopřiva používá k čištění krve. Už dávno totiž lidé věřili, že právě tato bylina umí vyhánět z těla zlé duchy, usazené v krvi. 

Užívání je kopřivy velmi snadné, stačí si z ní připravit odvar. Stačí přivést vodu k varu a povařit v ní hrst kopřiv přibližně 3 minuty. Pak nechte odstát, zceďte a pijte jako čaj. Rozhodně se ale nedoporučuje čaj užívat dlouhodobě. Účinky kopřivy jsou opravdu silné. Maximálně tedy odvar pijte dva týdny a pak čaj na čas vyměňte za jiný.

Nebojte se ani použití v kuchyni, takový špenát z kopřiv je opravdu nevšední zážitek. A kopřivy v nádivce zná určitě i vaše babička, tak se stačí zeptat na recept.