Už jste slyšeli o zero waste?

Češi patří ke světové špičce ve třídění odpadu a je to jenom dobře. Potíž je v tom, že s rostoucí populací to přestává stačit. Často se setkáte s tím, že samotný obal je větší než produkt který jste zakoupili. Přitom mnoho věcí stejně doma umyjete, jako by balena nebyla. I proto se trend zero waste dostává pod kůži stále víc lidem.

Co je zero waste?

V podstatě jde o eliminace odpadu, které člověk produkuje. Třídění odpadu je samozřejmě ekologické, ale k výrobě obalu je třeba energie a k jeho následné recyklaci ji potřebuje opět. Filozofie zero waste tedy spočívá ve snaze vyrábět a nebo koupit jen to co skutečně spotřebujeme. Pokud vezme obyčejné jablko, pak je vše jasné - koupíme jen jablko, které není zbytečně zabaleno v igelitu a to sníme. Ohryzek pak dáme na kompost a opět použijeme na naší zahrádce. Snadné a hlavně naprosto přirozené. Proč to ale nejde například s čočkou? Jen proto, že je menší a neskladná? Jablka také neneseme domů po jednom, ale vezmeme si tašku. Podobně to můžete udělat ve specializovaném obchodě, který čočku prodává hezky postaru - na váhu. Odváží vám jen tolik, kolik toho chcete a hlavně kolik se vám vejde do přineseného pytlíku.

pokud my víme, tak podobný krámek je jen jeden v republice a to v Praze. Ale nevěště hlavu, kde je poptávka bude i nabídka. Zkrátka zkuste přesvědčit své známé a ptát se v místním obchodě, kdy podobnou službu nabídnou.

Začít můžete i s málem

Pokud nejste tak průrazní a nechcete měnit zavedené pořádky, tak můžete zkusit změnu postupně. Po malých kouscích se lépe zvyká. Základem je kupovat je tolik co sníme. Zbytky dáme na kompot a ne do popelnice, ale to už asi ví každý. Dalším krokem můžou být věci, které vás ani nenapadli.

Máte děti a ty rády pijí brčkem? proč pokaždé kupovat nové, když mlžete mít stylové brčko, které můžete použít opakovaně.Koupit jej můžete například zde za 235,-Kč dva kusy, které nemusíte pokaždé vyhazovat, ale stačí propláchnout.

 

Igelitové sáčky u pečiva a zeleniny snadno nahradíte speciálním znovupoužitelným.

Tento je vyroben z biobavlny a díky šňůrce pečivo neokorá, ani nezměkne vlivem vlhkosti. Koupit jej můžete například zde za 95,-Kč.

 

Zkrátka základem je přemýšlet jinak, zkuste to!