Vyrazte na černý bez. Máme tipy jak na něj

Bezinky, kobzinky, kozičky, bezoví, smradinky, bzina, psí bez nebo kosmatice. To všechno jsou názvy, které tahle bylinka má. Biologicky správné jméno je ale Sambucus nigra. Ať už mu ale říkáme jak chceme, na všechny účinkuje  stejně blahodárně.

Účinky černého bezu

Když už jsme u toho, co všechno o černém bezu říkaly naše babičky, pak se sluší zmínit i to nejdůležitější. Určitě už jste někdy slyšeli "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni". Staré přísloví hezky ukazuje za jak důležitou léčivky byl tento keř považován.

Nejčastěji se květy bezu podávají při nachlazení a začínající chřipce. Vyvolává totiž pocení a zároveň působí antibakteriálně. Výborně odhleňuje a celkově zklidňuje organismus. Pokud tedy trpíte problémy s horními dýchacími cestami, určitě si jej nabírejte.

Mimo to nám bez dokáže pomoci od bolesti hlavy, obličeje, zubů nebo uší. Přisuzují s emu dokonce antisklerotické účinky a někdo tvrdí, že preventivně působí proti rakovině.

Zkrátka, spousta pro a málo proti, tak proč to nevyzkoušet.

Jak se sbírá černý bez

Když už tedy víme s čím vším nám bez umí pomoci, pojďme se podívat jak jej nejlépe sbírat. V tomto období se sbírají květy, kterou jsou plně rozkvetlé a ještě se na nich nezačaly tvořit bobulky. tyto ustřihujeme těsně před místem, kde se květ dělí. Jednotlivé květy pak dáváme do košíku a ne do vysoké vrstvy. To je velmi důležité, protože jinak dojde k zapaření a účinek se snižuje.

Vyrazit bychom na ně měli ideálně za suchého počasí a před rozvinutím.

Květy sušíme při cca 40° C v nízké vrstvě. Ideálně tak, aby se vůbec jednotlivé květy nepřekrývaly. Určitě není vhodné ani sušit na přímém slunci. Zkrátka další důvod k tomu, pořídit si sušičku ovoce.

Z usušené bylinky pak připravujte čaj a ten pijte teplý i studený. V létě vás výborně osvěží a chutí určitě překvapí.