Zvládněte běh i v horku

Plánujte tréninky

Máte to štěstí a práce vás nenutí chodit běhat večer, nebo brzy ráno. Pak byste na běhání přes den měli přes léto zapomenout. I kdybychom pro vás měli ty nejlepší tipy pod sluncem, fyziku nepřelstíte. Zkrátka naše tělo funguje jen v určitém teplotním rozmezí a čím je venku tepleji, tím víc energie tělo věnuje na své vlastní termoregulační procesy. Právě proto není příliš rozumné tělu přidávat další šoky v podobě tréninku pod přímým poledním sluncem. Místo toho si trénink přesuňte na časné ranní hodiny. Teplota venku ještě nestoupá tak vysoko a to stejné můžeme říct o slunci. Pokud poběžíte městem, nebo lesem, bude ještě v zákrytu a ne přímo nad vaší hlavou.

Večerní tréninky se můžou hodit také, ale z praxe vám můžeme říct, že po horkém dni se vám už do běžeckých bot chtít nebude. Pokud jste ale vyloženě noční tvor, můžete zkusit noční trénink. Běh s čelovkou sice není příjemnější, ale v létě v noci není úplná tma a s přídavným světlem uvidíte dostatečně. Přidáte-li k tomu, že bude nejspíš sami, můžete se v půlce třeba osvěžit v rybníku, nebo potoce.

Pozor na teplotní šoky

Z klimatizace rovnou na půl maraton? Tak na to rovnou zapomeňte. Tělo si musí teplotě přivykat pomalu a dalším pohybem teplotu ještě zvýšíte. Ležet na lehátku a pak si jít rovnou zaběhat je to co vám výkon zaručeně sníží, ne-li přímo odrovná. Ideální je v tomto případě pobýt několik hodin v chladnější místnosti a ne venku. I když můžete mít pocit, že je tepla dost, s rozehřátím to nemá nic společného. Svaly je potřeba zahřát úplně stejně jako v zimě. Nezapomeňte tedy na strečink a z počátku volnější tempo.

Nezapomeňte na tekutiny

Pitný režim vás napadl nejspíš už při přečtení nadpisu, ale i ten má svá specifika. Skvělé je, pokud máte možnost tekutiny doplňovat průběžně, třeba z běžeckých vaků. Napít se ale můžete i před a po tréninku. Oproti běžnému pití bude množství potřebných tekutin daleko větší. Dost jí totiž tělo spotřebovalo na pocení a tvorbu slin. Podstatné je ale i to co pijete. Obyčejná voda je fajn, ale stačit nebude. Sáhněte spíš po minerálce, která doplní i další potřebné živiny. Sůl je jednou z věcí, kterou musíte doplnit určitě. Skvěle se v tomto případě osvědčí minerálky s větším obsahem soli, ale pokud je nouze, i troška soli přímo do úst není špatný nápad.

Pokud si chcete dopřát i něco lepšího, perfektní volbou bude iontový nápoj. pokud do odšťavňovače dáte například řapíkatý celer, uděláte tělu opravdu dobrou službu a dodáte většinu potřebných živin.

V každém případě v horku nic nepřehánějte. Zvolte raději volnější trasu a pokud se vám nebude běžet dobře, raději domů dojděte. O nutnosti nosit pokrývku hlavy a mazání kvalitním opalovacím krémem, snad ani mluvit nemusíme. To by mělo být samozřejmostí i když zrovna neběžíte.