Začněte s přípravou do školy včas

Pokud už jste přece jen ze školy pryč, nastavte řád alespoň dětem a usnadněte začátek školního roku jim.

Připravte se na vstávání

Asi nejhorší jsou začátky školního roku díky vstávání. Chození do postele se postupně posouvá a vstávání také. Přitom právě spánek je nejdůležitější součást zdravého životního stylu. Prudké změny spánkového režimu určitě neprospívají nikomu a proto je třeba i při navracení k řádu postupně vracet vše do správných kolejí.

Budík by měl být prvním krokem. Pokud běžně vstáváte o půl sedmé a během léta se klidně dostanete na devátou hodinu, nastavte si budík o čtvrt hodiny dříve. Za pár dnů opět posuňte čas a změna proběhne skoro sama. Únavu pocítíte dřív večer a do postele vlezete také dřív. Na konci prázdnin by neměl být rozdíl více než půl hodiny. Větší prudká změna obvykle zasáhne do hlubší fáze spánku a vše je o to horší. I proto je změna času pro někoho tak obtížná.

 

Požijte pozitivní motivaci

Pamatujete se jak to bylo báječné, když jste o prázdninách dostali svoji první školní tašku? Školy jste se už nemohli dočkat. Podobné pocity můžete zažít i dnes. Kupte si klidně nový batoh do školy, nebo si udělejte radost jinak. Techničtí hračičkové můžou zainvestovat do tabletu, nebo telefonu. Není podstatné co si pořídíte, jen to pro vás musí být opravdu motivace. I nové boty můžou pomoci. Stačí si jen tuhle novou věc spojit právě se začátkem školního roku. Nepodlehněte pokušení a nezačněte věc používat dřív. Nechte ji hezky na očích, ale až do začátku školního roku bude zapovězenou věcí. Na děti mají obzvlášť tyhle věci úžasný efekt, jen se nenechte umluvit a nepovolte v tom, že tohle je až do školy.

 

Začněte s přípravou imunity

Hezké počasí tu nebude už na dlouho a obzvlášť imunitu nevybudujete za týden. Začít jíst citrony až při teplotách sice patří mezi nejčastější verze posilování imunity, ale to už je pozdě. Nejen počasí ale zvládne dohnat nás s chřipkou do postele. Především to, že budeme zavření celý den v místnosti s omezeným větráním a také hygienou, zamává s naším tělem nejvíc. V létě je také úplně nejlepší začít s otužováním. Přece jen se ke studené sprše přesvědčíme snadněji tehdy, když je venku teplo a slunce. Každé ráno zkuste v závěru sprchování ubrat pár stupňů a za pár dnů zvládnete klidně i studenou. Druhou variantou je očkování proti chřipce, které nás ochrání alespoň před některými druhy nemoci. Očkování je neúčinnější před vypuknutím chřipkové epidemie. Proto s ní nemusíte váhat a využijte klidně volných dnů koncem prázdnin.