Jak bojovat se zánětem močových cest? Stačí minerálka

 

To, že bychom měli přijímat dostatek tekutin, ví každý. Základem by mělo být vypití alespoň dvou litrů tekutin denně. Jenže ne každému se daří toto pravidlo dodržovat a existuje velké množství lidí, kteří za den vypijí sotva litr. A to mnohdy ještě navíc nevhodných nápojů. Základem našeho pitného režimu by měla být voda, případně nápoje z ní vyrobené. Ale ne sladké limonády a káva, která tělo odvodňuje. Ideální je kombinace pitné vody (například se šťávou), slabých čajů a minerálky.

 

Minerálka každý den

Tušíme, že minerální vody mají něco do sebe. Ale nemusíme si je jezdit čepovat do lázní, stačí nám ty balené, z obchodů. Každá je jiná, každá osahuje jiné potřebné prvky, takže bychom je měli nejen pít, a to pravidelně každý den, nikoliv jen občas, ale také je střídat a nezaměřovat se jen na jeden druh. Dávat bychom je měli i dětem, abychom jim zajistili dostatečný příjem stopových prvků a minerálů. Ale pozor, minerálka by se neměla stát naším hlavním nápojem, je jen doplňkovým.

 

Prevence zánětů

Jak pití minerálky souvisí se zánětem močových cest? Velmi. Odborníci se shodují, že naše tělo by denně mělo vyloučit alespoň dva litry moči. Pokud je jí méně, což znamená, že málo pijeme, je moč více koncentrovaná, její pH je kyselé a dochází k podráždění močových cest. Stejně tak se v nich kvůli kyselému pH mohou množit bakterie. Což nakonec vyústí v zánět a jeho nepříjemné důsledky.

Pokud pijeme hodně a močové cesty často „proplachujeme“, tak procházející moč brání usazování škodlivin a vzniku infekcí. A proč jsme tolik zmiňovali minerální vody? Protože právě minerály, které jsou v nich obsažené, ze svého těla částečně i vylučujeme. Což je sice škoda, ale na druhou stranu tyto látky brání vzniku močových kamenů. Takže se vyplatí po těchto nápojích sahat nejen v rámci prevence, ale i k ozvláštěnění pitného režimu.